Профілактика отруєнь грибами

З початку 2019 року у Чернівецькій області було зареєстровано 6 випадків отруєння грибами у побуті, внаслідок яких отруїлось шестеро людей, з них 1 дитина (мешканці Сторожинецького, Кіцманського Путильського районів та м. Чернівці). Отруєння були викликані грибами «Гіропорус синіючий» («Синяк»), сироїжками смаженими на вогні, голубінками смаженими на багатті).
Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:
1. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
2. Не купуйте та не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.
3.  Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.
4.  Не вживайте сирих грибів.
5. Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте.
6.  Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.
7.  Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними і жінками, котрі годують грудьми та особами похилого віку.

         Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  медичного закладу. При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.         

 

 

НАВІГАЦІЯ