СТЕРЕЖІТЬСЯ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ!

На Буковині вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння.

Протягом червня в області зареєстровано 4 випадки отруєння грибами, в тому числі 2 випадки сімейні, в результаті чого постраждало 8 осіб. Постраждалі у віці від 30 до 56 років.

За аналогічний період минулого року випадків отруєнь грибами не було.
Отруєння грибами реєструвались у Заставнівському районі, гриби були зібрані в лісі біля смт. Кострижівка, Кельменецькому районі – біля с.Грушівці та в Глибоцькому районі – біля сіл Валя Кузьміна та Сучевени.

Отруєння були викликані споживанням грибів-парасольок, які у народі називають маремухи.

Аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчастих отруйних грибів, насамперед, блідої поганки, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки, виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас або поряд з отруйними грибами.

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.

Що необхідно знати, аби не отруїтись дикорослими грибами:

1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Не класти у кошик невідомі гриби, остерігатися пластинчастих грибів, не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі.

4. Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.

5. Не вживати сирих грибів.

6. Відібрані гриби спочатку необхідно промити та відварити декілька разів у підсоленій воді – (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

7. Готові страви з грибів зберігати у холодильнику, в емальованому посуді не більше доби.

8. Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.

9. Ніколи не застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання, ознаки серцевої недостатності, у деяких хворих проявляється блідість та жовтушність шкіри):
- негайно викликайте швидку медичну допомогу, до її приїзду промийте шлунок сольовим розчином, можна зробити очисну клізму, пийте багато рідини.

Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ