Уникайте  отруєнь грибами
    

Буковина відноситься до областей, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння.

З початку року  в області було зареєстровано 6 випадків отруєнь грибами в побуті (Глибоцькому, Путильському, Кельменецькому та Сторожинецькому  районах) внаслідок яких постраждало 6 осіб, з них 1 дитина. В липні було зареєстровано 4 випадки отруєнь грибами, 4 потерпілих.

Аналіз випадків отруєнь грибами в області свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням таких грибів, як сироїжки та маремухи.           

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
під час посухи грибів краще не братии взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
не вживайте сирих грибів.
готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  лікувально-профілактичного закладу.

При отруєнні грибами уникайте самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

НАВІГАЦІЯ