Профілактика отруєнь грибами

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (надалі-Центр) проводиться розслідування випадків отруєнь грибами.

Так, за останні 10 років в області було зареєстровано 47 випадків в побуті, внаслідок яких постраждало 77 осіб, з них 9 дітей. Зареєстровано 3 летальних випадки серед дорослого населення в 2006, 2008 та 2013 роках.

З початку року   в області зареєстровано 6 випадків отруєнь грибами в побуті, внаслідок яких постраждало 8 осіб, з них 2 дітей.

В липні було зареєстровано 2 поодинокі випадки в Путильському районі - перший випадок отруєння грибами виник в результаті вживання смажених білих грибів, придбаних в місці стихійної торгівлі при дорозі с. Усть-Путила, другий випадок – в результаті вживання сироїжок печених на плиті.  

За останній тиждень вересня було зареєстровано 4 випадки отруєнь грибами, 6 потерпілих в Сторожинецькому, Глибоцькому та Герцаївському районах.

Отруїтися можна не лише отруйними грибами. Причинами отруєння може бути неправильне приготування їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Крім того, отруєнням загрожують гриби, що зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств та накопичили у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо).

До клінічних ознак отруєння грибами можна віднести загальну інтоксикацію організму, головний біль, біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювоту, пронос (нерідко з кров'ю), іноді - втрату свідомості.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:

1.  Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

2. Не купуйте та не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.

3. Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.

4.  Не вживайте сирих грибів.

5. Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

6.    Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.

7.   Кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

8.   Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними і жінками, котрі годують грудьми та особами похилого віку.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  медичного закладу. При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

 

 

 

 

НАВІГАЦІЯ