Грибний сезон. Профілактика отруєнь грибами
З початку року в області було зареєстровано 1 випадок отруєння грибами в побуті, внаслідок якого отруїлась одна людина (мешканка м. Сторожинець). Отруєння було викликано грибами «Гіропорус синіючий» («Синяк»).
В 2018 році в області було зареєстровано 7 випадків отруєнь грибами в побуті (3 випадки у Глибоцькому та 2 у Путильському районах, по 1 випадку у Сторожинецькому та Кельменецькому районах) внаслідок яких постраждало 7 осіб, з них 1 дитина.
Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:
1. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
2. Не купуйте та не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.
3. Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.
4. Не вживайте сирих грибів.
5. Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте.
6. Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.
7. Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними і жінками, котрі годують грудьми та особами похилого віку.
НАВІГАЦІЯ