Профілактика лістеріозу

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді.

Передавати лістерій можуть дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти.

Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.

Симптоми:

• За першими симптомами лістеріоз схожий на харчове отруєння (діарея, лихоманка, головний біль, м’язовий біль)
• У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок).
• У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота.

Профілактика:

Потрібно безпечно поводитись з харчовими продуктами та дотримуватися п’яти ключів ВООЗ до безпечної їжі:

1. Тримати в чистоті
2. Розділяти сире і варене
3. Ретельно витирати їжу
4. Їжу зберігати при дотриманні температурного режиму
5. Використовуйте безпечну воду та продукти харчування

Особи з груп високого ризику повинні:

• Уникати вживання молочних продуктів з непастеризованого молока; м’ясні делікатеси та готові до вживання м’ясні продукти, такі як ковбаси, шинки, паштети та м’ясні пасти, а також морепродукти холодного копчення
• Прочитати та уважно дотримуватися терміну придатності та температури зберігання, зазначених на етикетці продукту готових до споживання продуктів, щоб гарантувати, що бактерії, потенційно присутні в цих продуктах, не розмножаться до небезпечно високої кількості
• Приготування їжі безпосередньо перед споживанням є ще одним дуже ефективним способом знищення бактерій.


 

Керівництво
Структурні підрозділ
Відокремлені структурні підрозділи
Послуги
Державні закупівлі
Публічна інформація
Санепідситуація в області
Контакти
Атестація
План моніторингових досліджень
Паспорт бюджетної програми
New web-site test