Моніторинг результатів лабораторних досліджень грунту
 в межах Чернівецькій області за 7 місяців 2016 року.

З метою оцінки безпечності впливу на людину фізичних, хімічних, біологічних факторів навколишнього середовища Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» двічі на рік (у весняний та осінній періоди) проводяться лабораторні дослідження грунту.

В межах Чернівецькій області визначено 89 контрольних точок з проведення лабораторних досліджень, а саме: 5 точок у Путильському районі; по 6 точок у Вижницькому, Герцаївському, Новоселицькому, Сокирянському районах;  по 7  точок у Глибоцькому, Кіцманському та Сторожинецькому районах; по 8 точок у Заставнівському та Кельменецькому районах; 10 точок у Хотинському районі та 13 точок у м.Чернівці.

Грунт для досліджень відбирається з місць виробництва продукції рослинництва, з санітарно-захисних зон промпідприємств, з транспортних магістралей, з місць зберігання відходів, з житлової зони, з дитячих закладів, з дитячих майданчиків, з пляжів тощо в залежності від особливостей регіону.  Дослідження проводяться на фізико-хімічні (в т.ч. на пестициди та солі важких металів), мікробіологічні, паразитологічні та вірусологічні показники.

За 7 місяців поточного року Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» досліджено 268 проб грунту на фізико-хімічні показники, в тому числі 116 проб на солі важких металів та 73 проби на пестициди,  156 проб на мікробіологічні показники, 35 проб на вірусологічні показники та 120 проб на паразитологічні показники.

За результатами лабораторних досліджень 3,8% проб не відповідало нормативам по показниках мікробіологічного забруднення( Заставнівський, Сокирянський райони та м.Чернівці) та 4,2% по паразитологічних показниках (Заставнівський, Новоселицький та Сокирянський райони).

Лабораторний контроль за  ступенем забруднення грунтів на території області триває.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ