Моніторинг результатів лабораторних досліджень води водоймищ та грунту
 в Чернівецькій області за 10 місяців 2016 року

З метою оцінки безпечності впливу на людину хімічних та біологічних факторів навколишнього середовища Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) щоквартально проводяться лабораторні дослідження води водоймищ та двічі на рік  - лабораторні дослідження ґрунту.

В Чернівецькій області визначено 89 контрольних точок з проведення лабораторних досліджень ґрунту та 55 створів спостереження на водоймах області.

За 10 місяців поточного року відібрано 595 проб води з відкритих водоймищ у створах спостереження на фізико-хімічні показники, в тому числі 168 проб на солі важких металів, 468 проб на бактеріологічні, 109 проб (147 досліджень) на вірусологічні та 397 проб на паразитологічні показники. Не відповідали вимогам санітарних правил, із досліджених проб, 16 (2,7%) по фізико-хімічних показниках, 50 проб (10,7 %) по бактеріологічних показниках та 2 проби (0,5%) по паразитологічних показниках.
За 10 місяців поточного року відібрано 420 проб ґрунту з контрольних точок на санітарно – хімічні показники, 263 проби на мікробіологічні показники, 197 проб на паразитологічні показники, 35 проб на вірусологічні дослідження, 102 проби (607 досліджень) на пестициди та 174 проби на солі важких металів. Із них 11 проб (4,2%) не відповідали нормативам по бактеріологічних показниках, в 6 пробах (3,0%) виявлені яйця гельмінтів.

Забруднення води водоймищ в поточному році реєструвалось у Сокирянському районі та м.Чернівці, ґрунту - у Герцаївському, Заставнівському, Сокирянському районах та м.Чернівці.

Інформування населення про стан навколишнього природного середовища та необхідні профілактичні заходи забезпечувалось через засоби масової інформації по факту отримання результатів досліджень.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ