Моніторинг результатів лабораторних досліджень ґрунту
на території м.Чернівці

 Ґрунти є важливим та незамінним природним ресурсом, де  взаємодіють всі компоненти біосфери, формуючи при цьому складну біоокисну систему. Зокрема, склад ґрунту  визначає рослинність місцевості та хімічний склад  харчових продуктів. Кількісні коливання тих чи інших хімічних елементів в ґрунті призводять до нестачі або надлишку їх в харчових продуктах, воді, що впливає на здоров'я людини. 

Також, ґрунт є одним з джерел фізичного, хімічного і біологічного забруднення атмосферного повітря, підземних і поверхневих вод. У ґрунті відбуваються природні процеси самоочищення та знешкодження рідких і твердих відходів.

Тому, головним завданням діяльності людини є підтримка здатності ґрунтів до самовідновлення у процесі ґрунтоутворення.

З метою оцінки безпечності впливу на людину фізичних, хімічних, біологічних факторів навколишнього середовища Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» двічі на рік (у весняний та осінній періоди) проводяться лабораторні дослідження ґрунту на території м. Чернівці та області. Зокрема, у рамках державної системи моніторингу на території  м.Чернівці визначено 13 контрольних точок, з яких здійснюється відбір ґрунту. Проби ґрунту для досліджень відбираються з місць санітарно-захисних зон промислових підприємств,  транспортних магістралей, житлової зони,  дитячих майданчиків та закладів, пляжів, місць зберігання відходів тощо.

За період від 11.08. по 16.08.2016 року Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з вищезазначених точок досліджено 13 проб ґрунту на фізико-хімічні показники, 13 - на мікробіологічні та 4 проби ґрунту з дитячих майданчиків на паразитологічні показники.

За результатами лабораторних досліджень 4 проби не відповідали по мікробіологічним показникам.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ