Про заходи щодо профілактики поліомієліту та епідеміологічний нагляд за гострими в'ялими паралічами в Чернівецькій області
 
Поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання з явищами загальної інтоксикації й ураженням нервової системи, яке може призвести до паралічу або навіть смерті. Захворювання викликається поліовірусом. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або вірусоносій.

Період від моменту зараження до появи клінічних ознак хвороби складає від 2 до 35 днів (у середньому 7-14 днів). Основний механізм передачі збудника фекально-оральний, реалізується також повітряно-крапельний шлях передачі. Чинниками передачі збудника можуть бути інфіковані продукти харчування, вода, повітря навколо хворого, предмети побуту, котрими користувався хворий.

Для активного виявлення поліомієліту Державна установа  «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить епідеміологічні розслідуванні кожного випадку гострого в'ялого паралічу (ГВП), який виник у дитини віком до 15 років.

Так, в 2016 році в області було зареєстровано 2 випадки гострого в’ялого паралічу: перший випадок у дитини 3-х років, діагноз: гострий в'ялий параліч нижніх кінцівок. Фахівцями Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» проводились епідеміологічне розслідування домашнього вогнища з попереднім відбором випорожнень у контактних та проб  криничної води на вірусологічне дослідження. Дослідження зразків матеріалу від хворої дитини та контактних проводились Центральною лабораторією з діагностики поліомієліту ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» - результати негативні.

Другий випадок ГВП - дитина 10 років, діагноз: гострий в'ялий параліч правої нижньої  кінцівки. Зразки матеріалу від хворої дитини та контактних також направлені до Центральної лабораторії МОЗ України. Дослідження тривають.

Основним і надійним засобом попередження поліомієліту є профілактичні щеплення, які проводяться в Україні відповідно до календаря профілактичних щеплень дітям у віці 2, 4, 6, 18 місяців та в 6 і 14 років. Проведена вакцинація захищає дитину на все життя.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ