Холера
___Холера – це гостра кишкова інфекція, яка виникає при попаданні в організм їжі або води зараженої бактерією Vibriocholera, яка була відкрита німецьким вченим Робертом Кохом в1883 році. Холера має короткий інкубаційний період від менше одного дня до п’яти днів. ___Бактерії при попаданні в організм виробляють ентеротоксин, який викликає об’ємну, безболісну, водянисту діарею, яка без своєчасного лікування може швидко привести до тяжкого зневоднення організму і смерті. У багатьох пацієнтів також спостерігається блювання.
Не всі інфіковані V. Cholerae, хворіють на холеру, не дивлячись
на те, що бактерії присутні в їх фекаліях протягом 7-14 днів. В 80-90 % тих
випадків, коли розвивається захворювання, вона приймає форми легкої або
середньої тяжкості, які важко клінічно відрізнити від інших форм гострої
діареї. Менше ніж у 20 % захворілих людей розвивається типова холера з
ознаками помірного чи тяжкого зневоднення. У цих випадках втрата великих
кількостей рідини може швидко призвести до важкого зневоднення організму.
За відсутності належного лікування через кілька годин може наступити смерть.
___Холера залишається глобальною загрозою і є одним з головних показників соціального розвитку. Майже кожна країна, яка розвивається стикається зі спалахами холери чи загрозою виникнення епідемії холери. Спалахи хвороби можуть спорадично виникати в будь якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, санітарія, безпечність харчових продуктів і низький рівень гігієни. Для отримання інформації про наявність холери в тому місці, куди ви збираєтесь поїхати, зверніться в Ваш заклад медичного обслуговування. На території України після тривалої перерви (з 1923 року) холера виникла в 1970 році в м.Одеса та деяких інших містах. Всього було зареєстровано 300 випадків. В подальшому холера реєструвалась в 1971, 1972, 1974, 1977 роках. Найбільш загрозливою ситуація склалась в 90-х роках ХХ століття (1991, 1994, 1995 роки). Випадки холери реєструвались в м.Сімферополь, Миколаївська, Херсонська та Одеська області. В 2011 році зареєстровано спалах холери в м.Маріуполь Донецької області (і хоча одномоментно ні разу не було зареєстровано більш ніж три випадки, в кінцевому підсумку захворіло 33 особи і виявлено 24 випадки вібріоносійства). За даними ВООЗ на сьогодні випадки холери зареєстровані на Кубі, Гаїті, в Домініканській республіці, Нігерії, Зімбабве, Намібії, Гані, Демократичній республіці Конго, Кенії, Малаві, Мозамбік.
___Найкраще вібріон розмножується при температурі 30-40°С, тому його особливо багато в водоймищах Індії, Азії і Африки. Збудник майже миттєво гине при кип’ятінні, при температурі 50°С – протягом 30 хвилин, прямі сонячні промені вбивають його протягом години. На поверхні овочів, фруктів, наприклад кавунів, вібріон може жити до 5 діб.
___Єдиним джерелом інфекції є хворий або вібріоносій з регіону, неблагополучного по холері, який виділяє збудника з фекаліями або блювотними масами.
___Людина може заразитись холерою при вживанні води, продуктів, які заражені збудником. Частіше за все при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених морепродуктів, свіжих овочів, фруктів, а також інших продуктів, які були заражені під час їх приготування чи зберігання.
___Клінічна вираженість залежить від багатьох факторів – стану організму, кількості збудника в організмі. При стертих формах можливий одноразовий рідкий стілець, а також слабкі прояви інтоксикації. Існує також безсимптомна форма (носійство) – коли людина не відчуває себе хворою, проте, при цьому виділяє в зовнішнє середовище значну кількість збудника.
___Перенесена інфекція не залишає після себе стійкого імунітету і повторне зараження холерою можливе в будь-який період життя. На сьогодні є дві безпечні оральні вакцини проти холери. Ефективність вакцинації на сьогодні оцінюється більше 50% протягом 2 років в ендемічних районах. Обидві вакцини пройшли попередню оцінку ВООЗ і ліцензовані в більше ніж у 60 країнах.
___Жодна країна не потребує для в’їзду на її територію свідоцтва про щеплення проти холери. Як показує досвід, карантинні заходи і заборона на переміщення людей і товарів не є необхідними.
___Дотримуючись основних запобіжних заходів, особи які подорожують, можуть захистити себе від холери і інших захворювань, пов’язаними з харчовими продуктами та водою. Основну увагу варто приділяти харчовим продуктам і воді, включаючи лід, при цьому дотримуючись простого правила: якщо продукт неможливо скип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, кірочки і т. ін.), то його вживати не можна!
___Основні заходи профілактики при відвідуванні неблагополучних по холері регіонів
- вживайте тільки кип’ячену або продезінфіковану відповідними дезінфекційними засобами питну воду. Такі напої, як гаряча кава або чай, вино, пиво, газована вода чи безалкогольні напої, а також фруктові соки в склянках чи пакетах, зазвичай безпечні для пиття
- не вживайте лід, якщо ви невпевнені, що він зроблений з безпечної води
- вживайте гарячі продукти, які пройшли відповідну термічну обробку. Приготовлені харчові продукти, залишені на декілька годин при кімнатній температурі без додаткового підігрівання можуть стати джерелом інфекції
- не вживайте сирі морепродукти і інші продукти в сирому вигляді. Виключення становлять фрукти і овочі, які ви повинні власноручно очистити (від шкірки, кірочки і т.ін.)
- непастеризоване молоко перед вживанням обов’язково прокип’ятити
- морозиво з не провірених джерел часто буває зараженим і може привести до захворювання. Якщо сумніваєтесь, не вживайте
- переконайтесь в тому, що харчові продукти, куплені на вулиці, проходять термічну обробку у вашій присутності і не містять будь-яких складових, які не пройшли таку обробку.
НАВІГАЦІЯ