Холера

___Холера – це гостра кишкова інфекція, яка виникає при попаданні в організм їжі або води зараженої бактерією Vibriocholera, яка була відкрита німецьким вченим Робертом Кохом в1883 році. Холера має  короткий інкубаційний період від менше одного дня до п’яти днів. ___Бактерії при попаданні в організм виробляють ентеротоксин, який викликає об’ємну, безболісну, водянисту діарею, яка без своєчасного лікування може швидко привести до тяжкого зневоднення організму і смерті. У багатьох пацієнтів також спостерігається блювання.

            Не всі інфіковані V. Cholerae, хворіють на холеру,  не дивлячись на те, що бактерії присутні в їх фекаліях протягом 7-14 днів. В 80-90 % тих випадків, коли розвивається захворювання, вона приймає форми легкої або середньої тяжкості, які важко клінічно відрізнити від інших форм гострої діареї. Менше ніж у 20 % захворілих людей розвивається типова холера з ознаками помірного чи тяжкого зневоднення. У цих випадках втрата великих
кількостей рідини може швидко призвести до важкого зневоднення організму.
За відсутності належного лікування через кілька годин може наступити смерть.

___Холера залишається глобальною загрозою і є одним з головних показників соціального розвитку. Майже кожна країна, яка розвивається стикається зі спалахами холери чи загрозою виникнення епідемії холери. Спалахи хвороби можуть спорадично виникати в будь якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, санітарія, безпечність харчових продуктів і низький рівень гігієни. Для отримання інформації про наявність холери в тому місці, куди ви збираєтесь поїхати, зверніться в Ваш заклад медичного обслуговування. На території України після тривалої перерви (з 1923 року) холера виникла в 1970 році в м.Одеса та деяких інших містах. Всього було зареєстровано 300 випадків. В подальшому холера реєструвалась в 1971, 1972, 1974, 1977 роках. Найбільш загрозливою ситуація склалась в 90-х роках ХХ століття (1991, 1994, 1995 роки). Випадки холери реєструвались в м.Сімферополь, Миколаївська, Херсонська та Одеська області. В 2011 році зареєстровано спалах холери в м.Маріуполь Донецької області (і хоча одномоментно ні разу не було зареєстровано більш ніж три випадки, в кінцевому підсумку захворіло 33 особи і виявлено 24 випадки вібріоносійства). За даними ВООЗ на сьогодні випадки холери зареєстровані на Кубі, Гаїті, в Домініканській республіці, Нігерії, Зімбабве, Намібії, Гані, Демократичній республіці Конго, Кенії, Малаві, Мозамбік.
___Найкраще вібріон розмножується при температурі 30-40°С, тому його особливо багато в водоймищах Індії, Азії і Африки. Збудник майже миттєво гине при кип’ятінні, при температурі 50°С – протягом 30 хвилин, прямі сонячні промені вбивають його протягом години. На поверхні овочів, фруктів, наприклад кавунів, вібріон може жити до 5 діб.
___Єдиним джерелом інфекції є хворий або вібріоносій з регіону, неблагополучного по холері, який виділяє збудника з фекаліями або блювотними масами.
___Людина може заразитись холерою при вживанні води, продуктів, які заражені збудником.  Частіше за все при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених морепродуктів, свіжих овочів, фруктів, а також інших продуктів, які були заражені під час їх приготування чи зберігання.
___Клінічна вираженість залежить від багатьох факторів – стану організму, кількості збудника в організмі. При стертих формах можливий одноразовий рідкий стілець, а також слабкі прояви інтоксикації. Існує також безсимптомна форма (носійство) – коли людина не відчуває себе хворою, проте, при цьому виділяє в зовнішнє середовище значну кількість збудника.
___Перенесена інфекція не залишає після себе стійкого імунітету і повторне зараження холерою можливе в будь-який період життя. На сьогодні є дві безпечні оральні вакцини проти холери. Ефективність вакцинації на сьогодні оцінюється більше 50% протягом 2 років в ендемічних районах.  Обидві вакцини пройшли попередню оцінку ВООЗ і ліцензовані в більше ніж у 60 країнах.
___Жодна країна не потребує для в’їзду  на її територію свідоцтва про щеплення проти холери. Як показує досвід, карантинні заходи і заборона на переміщення людей і товарів не є необхідними.
___Дотримуючись основних запобіжних заходів, особи які подорожують, можуть захистити себе від холери і інших захворювань, пов’язаними з харчовими продуктами та водою. Основну увагу варто приділяти харчовим продуктам і воді, включаючи лід, при цьому дотримуючись простого правила: якщо продукт неможливо скип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, кірочки і т. ін.), то його вживати не можна!
___Основні заходи профілактики при відвідуванні неблагополучних по холері регіонів

  1. вживайте тільки кип’ячену або продезінфіковану відповідними дезінфекційними засобами питну воду. Такі напої, як гаряча кава або чай, вино, пиво, газована вода чи безалкогольні напої, а також фруктові соки в склянках чи пакетах, зазвичай безпечні для пиття
  2. не вживайте лід, якщо ви невпевнені, що він зроблений з безпечної води
  3. вживайте гарячі продукти, які пройшли відповідну термічну обробку. Приготовлені харчові продукти, залишені на декілька годин при кімнатній температурі без додаткового підігрівання можуть стати джерелом інфекції
  4. не вживайте сирі морепродукти і інші продукти в сирому вигляді. Виключення становлять фрукти і овочі, які ви повинні власноручно очистити (від шкірки, кірочки і т.ін.)
  5. непастеризоване молоко перед вживанням обов’язково прокип’ятити
  6. морозиво з не провірених джерел часто буває зараженим і може привести до захворювання. Якщо сумніваєтесь, не вживайте
  7. переконайтесь в тому, що харчові продукти, куплені на вулиці, проходять термічну обробку у вашій присутності і не містять будь-яких складових, які не пройшли таку обробку.

                              

 

НАВІГАЦІЯ