Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» інформує: КИШКОВИЙ ІЄРСИНІОЗ
        
Ієрсиніоз (кишковий ієрсиніоз) – гостре інфекційне захворювання, яке викликається Yersinia enterocolitica та характеризується переважним ураженням шлунково-кишкового тракту з тенденцією до генералізованого ураження різних органів і систем.

    Ієрсиніоз широко розповсюджений у багатьох країнах, в різних кліматичних зонах. 
Причиною захворювання є поліморфні грамнегативні палички сімейства 
Enterobacteriaceae - Yersinia enterocolitica (кишковий ієрсиніоз) і Yersinia 
pseudotuberculosis (псевдотуберкульоз). 
         Для ієрсиніозів характерний сезонний підйом захворюваності: у листопаді 
відзначається пік зараження Y. Enterocolitica (кишковий ієрсиніоз), у березні-травні - 
інфікування Y. Pseudotuberculosis (псевдотуберкульоз). У деяких регіонах 
спостерігається два сезонних підйоми захворюваності - восени і навесні. 

___Ієрсініоз зустрічається переважно у вигляді спорадичних випадків, реєструються і епідемічні спалахи. Ієрсиніозом хворіють в будь-якому віці, але найчастіше маленькі діти у віці до 3 років; чоловіки схильні до нього дещо більше, ніж жінки.
Збудник стійкий в зовнішньому середовищі, більше того, він може розмножуватися навіть у холодильнику. До 2 місяців може зберігатися на свіжих овочах і фруктах. Згубна для нього висока температура.
         Основний шлях передачі хвороби – аліментарний (через продукти харчування). Спостерігається також водний шлях передачі.
Основний резервуар збудника - дрібні гризуни, свині та інші домашні та дикі тварини. Вони обсіменяють грунт, воду, продукти.

            Інкубаційний період від 15 годин до 4-5 діб (частіше 1-2 дні). У більшості 
хворих захворювання починається гостро з підвищення температури, появи болю у 
животі, діареї, нерідко з домішками крові і слизу. Характерні загальна слабкість, біль в
 м’язах і суглобах. Хворі скаржаться на безсоння. У багатьох хворих – напади різкого 
болю у животі без чіткої локалізації, рідше – у ділянці пупка, у правій здухвинній ділянці. 
Часто нудота, блювання, поява рідкого стільця 3-5 разів на добу, у деяких хворих 
можливо до 15 разів і більше. У перші 3-4 дні хвороби можлива поява різноманітного 
висипу. Характерне збільшення периферійних лімфатичних вузлів. У перебігу хвороби 
можуть з'являтися симптоми, що вказують на ураження  різних органів. 

___Ускладнення виникають частіше на 2-3-му тижні. До них відносяться алергічна екзантема (кропив'янка, вузлувата еритема), набряк Квінке, артрит (переважно великих суглобів),міокардит,уретрит, кон'юнктивіт, апендицит.
___Профілактика ієрсиніозу. Благоустрій населених пунктів, недопущення заселення господарств мишовидними гризунами, у разі необхідності проводити заходи боротьби з ними. У підвалах та коморах зберігати харчові продукти, а також овочі на полицях у закритій тарі в першу чергу, овочів та харчових продуктів, які не підлягають при приготуванні страв, термічній обробці. Суворе дотримання санітарних правил як на особистих кухнях, так і на підприємствах громадського харчування. Відповідність технологій приготування і термінів зберігання харчових продуктів, особливо свіжих овочів і фруктів. Дотримання правил загальної та особистої гігієни.
___За останні роки на території Чернівецької області офіційно реєструвались поодинокі випадки захворюваності на ієрсиніоз серед людей.  Проте, мікробілогічний моніторинг на підставі динамічної оцінки інфікованості ієрсиніями об’єктів зовнішнього середовища (змиви з овочів та фруктів тривалого зберігання) і вивчення біоекологічних характеристик циркулюючих ієрсиній (мишовидні гризуни) вказує на циркуляцію збудника на території Чернівецької області. Результати лабораторних досліджень  мишовидних гризунів, відловлених на території Чернівецької області, вказують на інфікованість збудником ієрсиніозу кожного 10-15 екземпляра.
___З початку поточного року лабораторією особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» при здійсненні моніторингу за циркуляцією збудників ієрсиніозів шляхом дослідження змивів з овочів та фруктів, виявлено наявність збудника (Y. Еnterocolitica) в змивах з капусти та цибулі, відібраних на ринку у м.Вижниця.
___Одночасно, циркуляцію збудників ієрсиніозу підтверджено і серед мишовидних гризунів, зразки яких доставлені з приватного сектору м.Вижниці.
Всього позитивні результати дослідження мишовидних гризунів на ієрсиніоз за 2 місяці 2015 року складають 2,9% проти 2,1 % за 2 місяці 2014 року.

          Поліморфізм клінічної симптоматики, неспецифічність, нерідко стерта картина
 початкових проявів, подібність клініки з іншими захворюваннями кишківника (запальної, 
інфекційної, пухлинної природи), залучення в патологічний процес багатьох органів і 
систем, переважна спорадичність виникнення хвороби, можливість хронізації призводять 
до того, що, будучи спочатку інфекційним, ієрсиніоз залишається нерозпізнаним, 
ховаючись під маскою різних захворювань органів травлення, опорно-рухового апарату, 
сполучної тканини, нервової системи, шкіри та ін.
 
 
 

 

 

НАВІГАЦІЯ