_Лабораторне дослідження іксодових кліщів

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводить дослідження кліщів на наявність/відсутність збудника кліщового бореліозу (хвороби Лайма).

Прийом кліщів на дослідження здійснюється у період їх активності – з квітня по жовтень за адресою м.Чернівці, вул. Гакмана, 7, графік роботи: понеділок – п’ятниця з 830 до 1600, обідня перерва з 1300 до 1345 .

Порядок прийому кліща на дослідження:
- для дослідження придатні тільки живі кліщі;
- видаленого кліща слід помістити в щільно закритий чистий посуд (разовий контейнер, пробірка тощо) на попередньо змочений водою ватний диск, фільтрувальний папір, паперову серветку;
- зберігання і доставка кліщів, з дотриманням вищевказаних умов, можливі тільки протягом 2-х діб.

Якщо ви не зможете здати кліща на аналіз, спаліть його або залийте окропом!

Правила видалення кліща:
При виявленні кліща необхідно звернутись до найближчого травмпункту. При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: слід змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся); повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою; пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити  розчином йоду або спиртом. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Важливо: знищувати знятих кліщів, роздавлюючи їх пальцями, ні в якому разі не можна, так як при випадковому роздавлюванні кліща може статися зараження.

 

НАВІГАЦІЯ