Ліквідувати прогалини в імунізації

__

___Саме під таким гаслом другий рік поспіль проходить Всесвітній тиждень імунізації, метою якого є сприяння використанню  вакцин для захисту людей різних вікових груп від інфекційних захворювань. Імунізація рятує мільйони життів і є одним із найбільш успішних та економічно ефективних заходів.  
___Календар профілактичних щеплень в Україні наближений до європейської схеми імунізації, відповідно до якого рутинна  імунізація проводиться проти 10 інфекцій: дифтерії, правцю, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, Hib-інфекції (абревіатура Hib означає назву збудника Haemophilus influenzae типу b).

___Чим же ж небезпечні ці захворювання?
___Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується токсичним ураженням організму, переважно серцево-судинної і нервової систем, а також запальним процесом в ротоглотці з утворенням характерного нальоту. Можливими ускладненнями дифтерії  є міокардити (запалення серцевого м’язу), моно- і поліневрити (запалення нервів), ураження нирок.
___Кашлюк – інфекційне захворювання дихальних шляхів. Характеризується гострим катаром та нападами спазматичного кашлю. Найбільш частим ускладненням є запалення легенів, а найбільш серйозним - ураження головного мозку (енцефалопатія), останнє внаслідок виникнення судом, може призвести до смерті.
___Кір – корова інфекція часто пригнічує імунітет дитини сприяючи розвитку таких ускладнень  як пневмонії (запалення  легенів), отити (запалення вуха), енцефаліти          (запалення          мозку).
___Поліомієліт (або дитячий параліч) – гостре інфекційне захворювання переважно уражає центральну нервову систему, в першу чергу спинний мозок. Захворювання призводить до розвитку паралічів і як наслідок до інвалідизації.
___Правець – уражає нервову систему і супроводжується високою летальністю внаслідок   паралічу дихальних  і серцевого   м'язів.
___Туберкульоз – захворювання, при якому страждають легені і бронхи, проте можливе ураження й інших органів. При туберкульозі можливий розвиток генералізованих форм, у тому числі і туберкульозного менінгіту, стійких до протитуберкульозних          препаратів.
___Гострий гепатит В – характеризується запальним ураженням печінки. Перенесений в ранньому віці вірусний гепатит В у 50-95% випадків переходить в хронічну форму, що приводить надалі до цирозу печінки та первинного раку печінки. Чим молодше вік, в якому відбувається інфікування, тим вище ймовірність стати хронічним носієм вірусу.
___Епідемічний паротит (свинка) – захворювання може ускладнюватися серозним менінгітом, в окремих випадках запаленням підшлункової залози. Свинка є однією з причин розвитку чоловічого та жіночого безпліддя.
___Краснуха – в першу чергу захворювання є  небезпечним для вагітних, які можуть заразитися від хворих дітей. Захворювання на краснуху вагітних дуже часто приводить до розвитку множинних вад плоду, викиднів та мертвонародження.
___Гемофільна інфекція – характеризується важкими генералізованими формами з летальністю до 50%, численними ускладненнями та стійкою інвалідізацією до 20% випадків. У 1/3 дітей, що перехворіли на гемофільний менінгіт, виникають такі стійкі порушення як параліч, розумова відсталість.
___Слід зазначити, що після введення в організм вакцин та анатоксинів можуть виникнути так звані післявакцинальні реакції. Вони мають місцевий або ж загальний характер. У щеплених може спостерігатись підвищення температури, почервоніння на місці введення вакцини. У медичній практиці трапляються й післявакцинальні ускладнення: алергічні реакції, фебрильні судоми, хоча такі випадки бувають досить рідко.  Так, за результатами проведеного епідеміологічного аналізу в 2015 році в області реєструвались поодинокі випадки післявакцинальних реакцій у  вигляді підвищення болю,  набряку м’яких тканих, гіперемії (почервоніння) у місці введення, які пов’язувались з індивідуальними особливостями організму щеплюваного. Як і в попередні роки, не було  зареєстровано летальних та групових реакцій та ускладнень.  
Пам'ятайте! Роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від вакцинації – ризикуєте здоров’ям та життям. Тож будьте захищені, не допускайте  прогалин в імунізації!

 

НАВІГАЦІЯ