Чим небезпечний йододефіцит і як йому запобігти

Сьогодні, 21 жовтня, світова спільнота відзначає Всесвітній день йододефіциту. Для України питання нестачі йоду вкрай актуальне. Йододефіцит зафіксовано в усіх регіонах України. Зумовлений він низьким вмістом даного мікроелемента в грунті й воді. Відповідно йоду замало й у продуктах харчування місцевого походження. Тож близько 70% українців страждають від йододефіциту.

Наслідки дефіциту йоду можуть бути незворотними

Йод необхідний людині протягом усього життя. Він важливий для формування, розвитку та функціонування мозку і нервової системи. При нестачі надходження в організм цього мікроелементу виникають йододефіцитні захворювання, які призводять до серйозних порушень та патологій. Нерідко наслідки йододефіцитних захворювань бувають незворотними. До їх переліку належить розумова відсталість: від падіння ІQ на 10-15 пунктів до кретинізму; затримка фізичного та статевого розвитку дитини.

Крім того, йод необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Він є складовою частиною гормонів, які продукує ця залоза, а ті в свою чергу забезпечують повноцінне функціонування організму людини.

Нестача йоду може призвести до:

- відчуття постійної втоми, слабкості, депресії;

- збільшення щитовидної залози;

- затримки росту у дітей;

- затримки інтелектуального розвитку у дітей;

- зниження розумової активності у дорослих;

- порушення обмінних процесів;

- загрожувати перериванням вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);

- неонатального гіпотиреозу;

- раку щитовидної залози;

- погіршення пам’яті, слуху;

- підвищення холестерину;

- сухості шкіри, втрати її еластичності;

- порушення роботи кишківника;

- відчуття холоду;

- раптового зниження чи підвищення маси тіла;

- набряків;

- випадіння волосся тощо.

Профілактика йододефіциту

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, добова потреба йоду становить:

90 мкг/добу (від 0-6 років);

120 мкг/добу (від 6-12 років);

150 мкг/добу (від 12 років і дорослих);

200-250 мкг/добу (для вагітних жінок і матерів, які годують грудьми).

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Також до щоденного раціону слід включити такі продукти: морепродукти та морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа), яйця, молоко та сир, яловичину, волоські горіхи.

Використовувати медичні йодовмісні препарати можна тільки за рекомендаціями лікаря.

 

Керівництво
Структурні підрозділ
Відокремлені структурні підрозділи
Послуги
Державні закупівлі
Публічна інформація
Санепідситуація в області
Контакти
Атестація
План моніторингових досліджень
Паспорт бюджетної програми