Про Національну конференцію «Еліменація кору та  краснухи в Україні: виклики та шляхи вирішення»

21-22 лютого 2017 року у м. Києві проведено дводенну Національну конференцію «Елімінаціїя кору й краснухи в Україні: виклики та шляхи вирішення».

Конференція з питань епідеміологічного нагляду за кором та краснухою, присвячена 85-річчю кафедри епідеміології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

У заході брали участь: завідувач кафедри епідеміології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ірина Колеснікова; генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Наталія Нізова, заступник міністра охорони здоров’я України з питань євроінтеграції Оксана Сивак; Представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні Марте Еверард, менеджер програми запобігання за допомогою вакцинації хвороб і імунізації ВООЗ Європейського Регіонального Бюро Роб Баталер, а також завідувачі та завучі кафедр епідеміології, інфекційних хвороб і дитячих інфекційних хвороб, науковці профільних НДІ МОЗ та НАМН України, епідеміологи, вірусологи, дитячі інфекціоністи з усіх областей України.
Загалом конференція включала 5 сесій, а також тематичні секції. Під час сесій учасники обговорили питання прогресу у досягненні мети елімінації кору і краснухи (оновлена інформація на глобальному та регіональному рівнях); ситуацію щодо елімінації кору і краснухи в Україні, а також актуальні проблеми та шляхи вирішення.

Учасники наголосили на важливих акцентах у боротьбі з хворобами, а це – програма вакцинації, інформаційна політика (поширення інформації про кір та краснуху серед батьків), забезпечення біологічної безпеки, розбудова комунікативної політики серед населення України.

Україна входить до числа 14 країн регіону, де кір та краснуха залишаються ендемічними. У 2015 році Україна повідомила покриття тільки 56% від першої дози КПК (кір, краснуха та паротит) вакцини й 57% другої дози. Країна також зіткнулася з проблемами при здійсненні нагляду за кором, краснухою та СВК (синдром вродженої краснухи), що включає неоптимальне виявлення випадків захворювання, низький рівень лабораторних досліджень, відсутністю генотипування в 2015 році.

З доповідями виступали представники Європейського Регіонального Бюро ВООЗ, Європейської регіональної референс-лабораторії з діагностики кору та краснухи, професори Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та інших медичних вишів країни, лікарі-епідеміологи та вірусологи лабораторних центрів МОЗ. У рамках конференції відбудеться засідання Національного верифікаційного комітету з елімінації кору та краснухи, який очолює професор Ірина Колеснікова, нарада завідувачів кафедр (курсів) епідеміології, інфекційних хвороб та дитячих інфекційних хвороб. В Конференції беруть участь близько 200 фахівців з м. Києва та багатьох областей України.

В конференції прийняли участь завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Падурару Ю.О. та завідувач вірусологічної лабораторії відділу дослідження біологічних факторів ДУ "Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України" Кіріяк О.І.

Матеріали конференції будуть використані для покращення епідеміологічного нагляду за кором та краснухою в Чернівецькій області.

 

 

 

 

НАВІГАЦІЯ