Про епідемічну ситуацію із захворюваності на кір в 
Чернівецькій області!

З початку 2017 року в Чернівецькій області зареєстровано 33 випадки кору, з яких 31 дитина та 2 дорослих. Серед захворілих двоє мешканці                Івано-Франківської області, проте відвідують організований колектив на території Чернівецької області.

Державною установою «Чернівцький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» 29.09.2017 зареєстровано спалах кору в Путильському районі Чернівецької області. В епідемічний процес залучено населені пункти - смт.Путила, с.Усть-Путила та с.Сергії Путильського району. Станом на 03.10.2017 захворіло 19 осіб, з яких 18 діти віком до 15 років та один дорослий. Більша частина хворих не щеплені. Проводяться протиепідемічні заходи, щеплення контактних осіб, медичний нагляд, санітарно-гігієнічні та обмежувальні заходи.
В 2017 році випадків серед вагітних та летальних не зареєстровано.

Кір – інфекційна хвороба вірусного походження. Збудником кору є вірус із сімейства параміксовірусів. Вірус кору зазвичай передається через прямий контакт, а також повітряним шляхом, інфікує слизову оболонку, а потім поширюється по організму. Інфікуватись вірусом кору можна під час розмови, при кашлі, чханні.

 Інкубаційний період (момент від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання) триває в середньому 9-17 днів.

Джерелом інфекції є хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипу. 

Проявом хвороби є підвищення температури, кашель, нежить, кон’юнктивіт та дрібно-плямистий висип, який має низхідний характер.

Після перенесеного захворювання можуть виникати ускладнення у вигляді пневмонії (запалення легенів), менінгіту (запалення мозкових оболонок), енцефаліту (запалення мозку).

Невакциновані діти раннього віку та вагітні жінки піддаються найвищому ризику захворювання на кір та розвитку ускладнень, включаючи смертельний результат.

Захворіти на кір може будь-яка людина, що не має імунітету - той, хто не був вакцинований.

Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі.

Низькі рівні охоплення плановими щепленнями в Україні дітей, зокрема, проти кору можуть призвести до ускладнення епідемічної ситуації.

На даний час лікувально – профілактичні заклади області в достатній кількості забезпечені вакциною проти кору для проведення планових щеплень.

Найбільш дієвим засобом захисту проти кору є імунопрофілактика. Щеплення проти цієї інфекції проводяться планово та за епідемічними показами.

При появі перших симптомів захворювання необхідно обмежити контакт хворого з оточуючими, викликати медичного працівника.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ