Про епідемічну ситуацію із захворюваністю на кір в Україні
 та Чернівецькій області

За інформацією Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України» за 10 місяців 2016 року захворюваність на кір в Україні знизилась на 67%, зареєстровано 34 випадки кору у 9 регіонах.

Перебіг епідемічної ситуації з кору в окремих регіонах вказує на чергове наростання епідемічного процесу.  При загальному зниженні захворюваності, у 5 областях (Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Чернівецькій) спостерігається ріст. Зареєстровані спалахи кору в дитячих навчально-виховних закладах Івано-Франківської області (16 вип.), в Одеській області спалах кору виник у  сімейному вогнищі (5 вип.).  У Дніпропетровській області випадок кору у дорослого закінчився летально.
Реєстрація спалахів (групових захворювань), в тому числі в організованих дитячих колективах, летальний випадок від кору свідчать про зниження популяційного імунітету та є передвісниками наближення чергового епідемічного підйому кору в Україні.

В Чернівецькій області зареєстровано 3 випадки кору (Заставнівський район-2, Глибоцький район–1), серед них 1 дитина.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» нагадує, що кір це гостре вірусне захворювання людини з групи інфекцій, що мають повітряно-краплинний механізм передачі. Інфікуватись вірусом кору можна під час розмови, при кашлі, чханні.
Інкубаційний період (момент від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання) триває в середньому 9-17 днів.

Джерелом інфекції є хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипу. 

Проявом хвороби є підвищення температури, кашель, нежить, кон’юнктивіт та дрібно-плямистий висип, який має низхідний характер.
Після перенесеного захворювання можуть виникати ускладнення у вигляді пневмонії (запалення легенів), менінгіту (запалення мозкових оболонок), енцефаліту (запалення мозку).

Найбільш дієвим засобом захисту проти кору є імунопрофілактика. Щеплення проти цієї інфекції проводяться планово та за епідемічними показами.
При появі перших симптомів захворювання необхідно викликати лікаря додому

 

 

 

НАВІГАЦІЯ