Обережно: вірус Коксакі!

Ентеровірусні інфекції є особливою групою інфекційних хвороб, унікальність яких визначається великою кількістю серологічних типів збудника (73 типи), здатність збудника до тривалого виживання в об'єктах довкілля, висока контагіозність, поліморфізм клінічних проявів захворювання.

Ентеровіруси Коксакі людини належать до родини Picornaviridae, роду Enterovirus і поділяються на Коксакі А (23 типи), Коксакі В (6 типів).

Резервуар і джерело інфекціїлюдина, хворий або носій.

Механізм передачі - фекально-оральний, аерозольний. Шлях передачі – водний, харчовий, крапельний. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки і інші об'єкти зовнішнього середовища.

Основні епідеміологічні ознаки. Хворіють переважно діти і особи молодого віку. Захворювання спостерігають у вигляді спорадичних випадків, локальних спалахів (частіше в дитячих колективах) і епідемій.

Серозний менінгіт - одна з частих і найбільш важких форм ентеровірусної інфекції. Характерний розвиток менінгеальної симптоматики: з'являються сильний головний біль, блювота, ригідність м'язів потилиці і ін. Хворі загальмовані, нерідко розвивається слухова і зорова гіперестезія. Можливі психомоторне збудження і судоми.

Основу профілактики складає комплекс санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання забрудненню об'єктів навколишнього середовища збудниками інфекції. Дотримання правил видалення і знешкодження нечистот та забезпечення населення безпечними в епідеміологічному відношенні харчовими продуктами та питною водою. Необхідне суворе дотримання правил особистої гігієни.

Також важливо:
• Забезпечити, щоб харчові продукти пройшли ретельну термічну обробку і були ще гарячими при їх подачі.
• Пити тільки чисту воду, при наявності сумніву в чистоті води, прокип'ятити її.
• Ретельно мити руки з використанням мила, особливо після відвідування туалету.
• Ретельно мити фрукти і овочі, особливо при їх споживанні в сирому вигляді. По можливості, знімати шкірку з овочів і фруктів.
• Особи, що займаються обробкою і приготуванням харчових продуктів як у спеціалізованих установах, так і вдома, повинні дотримуватись правил гігієни при приготуванні харчових продуктів.
• Фахівці з обробки і приготування харчових продуктів, що мають високу температуру, діарею, блювоту або видимі інфіковані ураження шкіри, повинні негайно повідомити про це свого роботодавця і повинні пройти позачерговий медичний огляд.

 

 

 

 

 

НАВІГАЦІЯ