Обмін кращими практиками і напрацюваннями у системі моніторингу та оцінки у сфері протидії епідемії  ВІЛ-інфекції в Україні на Шостій національній науково-практичній конференції

 

___Учасники Шостої національної науково-практичної конференції з моніторингу та оцінки «Зміцнення єдиної системи моніторингу та оцінки заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Україні: нові моделі та кращі практики», що відбулася з 7 по 9 грудня 2015 року у м.Львів, ознайомилися із ключовими напрацюваннями та досягненнями системи моніторингу та оцінки заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Україні, розглянули роль моніторингу та оцінки в умовах реформування системи охорони здоров’я.
___Наразі, Україна досягла певного прогресу. Зокрема, прийнято законодавче підґрунтя роботи системи моніторингу та оцінки, гармонізовано систему звітності у відповідності до вимог Європейського Центру з контролю захворювань, впроваджено роботу інформаційних систем тощо.
___Сьогодні, єдина система моніторингу та оцінки представлена в країні розгалуженою мережею як національних установ, так і закладів, що діють на рівні регіону – регіональних центрів моніторингу та оцінки, які при підтримці національних та міжнародних партнерів ефективно впливають на регіональну політику в сфері ВІЛ-інфекції та туберкульозу. 
___Використовуючи «Європейський план дій зі зміцнення потенціалу та послуг з охорони здоров’я» в якості стратегічної мети – Міністерство охорони здоров’я України розпочало процес реформування шляхом створення Центру громадського здоров’я. Його функціонування сприятиме реалізації вимог щодо Європейської інтеграції країни та дозволить країні успішно та швидко інтегруватися у Європейську та глобальну систему обміну інформацією і звітності в режимі реального часу.
___На сучасному етапі потрібен перегляд та вдосконалення існуючих стратегій та політик щодо організації відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції в Україні шляхом пошуку нових підходів та інструментів, що можуть бути впроваджені в сектор охорони здоров’я за рахунок підвищення ефективності використання ресурсів, впровадження інноваційних форм управління і координації. Це обумовлено не тільки появою в світі нових доказових комплексних підходів та рекомендацій для охорони громадського здоров’я, але і, поступовим зменшенням зовнішнього фінансування. Наразі, як ніколи очевидною стає необхідність правильно визначати пріоритети та спрямовувати обмежені ресурси на ті заходи, які потенційно призведуть до найбільшого впливу на епідемічний процес. Основою такого процесу повинна стати якісна та достовірна стратегічна інформація, що забезпечується системою моніторингу та оцінки.
___Наразі, Україна накопичила унікальний досвід впровадження кращих міжнародних підходів з моніторингу та оцінки, у тому числі у сфері надання послуг з профілактики, лікування, медико-соціального супроводу з урахуванням гендерно-чутливого підходу та має значний потенціал до впровадження сучасних міжнародних принципів моніторингу та оцінки у сферу громадського здоров’я України.
___Резолюція Конференції передбачає конкретні кроки до забезпечення ефективного управління та дієвої системи моніторингу та оцінки у сфері протидії епідемії  ВІЛ-інфекції на прикладі кращих практик.
___Участь у роботі Конференції брав начальник відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області Юрій Падурару.

 

 

НАВІГАЦІЯ