Коронавірус Близькосхідного респіраторного синдрому (БСРС-КоВ).

___Починаючи з вересня 2012 року у ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) у відповідності з Міжнародними медико-санітарними правилами (ММСП) почала поступати інформація про спорадичні випадки інфікування новим корона вірусом. Група вчених, які досліджували штам вірусу 15 травня 2013 року прийняла рішення дати назву новому вірусу (МЕRS–CoV) що в перекладі звучить як Коронавірус близькосхідного респіраторного синдрому (БСРС-КоВ). Після чого ВООЗ сповістила усі держави та взяла на себе координацію дій після надання відповідних рекомендацій органам і спеціалізованим закладам охорони здоров'я.
___Вперше БСРС-КоВ виявили в 2012 році у людини в Саудівській Аравії. Захворювання викликано коронавірусом того же типу, який став причиною масового спалаху тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS) у Китаї в 2003 році. З тих пір у 26 країнах світу було офіційно підтверджено більше 1190 лабораторно підтверджених випадків цього захворювання, 444 закінчилися летально. Відсоток померлих від БСРС-КоВ у світі приблизно становить 40%. Всі ці випадки тим чи іншим чином пов'язані з країнами Близького сходу. Також на даний час спалах хвороби зареєстрований у Північній Кореї.
___Коронавірусна інфекція – гостре захворювання, яке викликається вірусами роду Коронавірус, з переважним ураженням верхніх дихальних шляхів та нирковим синдромом.
___ Клінічні прояви інфекції БСРС-КоВ варіюються від відсутності симптомів або легких респіраторних симптомів до важкого гострого респіраторного захворювання та смерті. Типова картина БСРС-КоВ – висока температура, кашель і задуха та пневмонія.  Також  можуть реєструватись і гастроентерологічні симптоми, включаючи діарею. При важкій формі настає зупинка дихання, що потребує механічної вентиляції легень та надання допомоги у відділеннях реанімації. Частіше більше важке ураження вірусом БСРС-КоВ буває у людей похилого віку та осіб з ослабленою імунною системою, хворих на рак, хронічні хвороби легень і діабету. Зареєстровані випадки обмеженої передачі вірусу у сімейних вогнищах при догляді за хворим, при перебуванні в одній палаті у стаціонарі, у зв'язку з чим ВООЗ не виключає можливості передачі нового корона вірусу при тісному контакті від людини до людини.
___Резервуар і джерело зараження – тварина (верблюд, кажан).
___Період контагіозності невизначено тривалий. Сприятливість людей висока, до збудника чутливі всі вікові групи населення.
___Клінічно захворювання проявляється важким респіраторним синдромом (атиповою пневмонією) з нирковою недостатністю.
___Профілактичні міри – у цілях попередження зараження коронавірусною інфекцією громадянам при перебуванні у Саудівську Аравію, Катар, ОАЕ та Південну Корею в разі необхідності рекомендовано одягати захисні маски і утриматись від відвідування місць скупчення людей і контактів з хворими людьми з високою температурою.
___При перебуванні у вищевказаних країнах та країнах Близькосхідного регіону необхідно утриматись від контактів з верблюдами та кажанами. Регулярно мити руки до та після контакту з тваринами.
___Для профілактики захворювання рекомендуються регулярні провітрювання приміщень, вологе прибирання, дотримання правил особистої гігієни.
___При появі симптомів респіраторних захворювань необхідно надіти маску і невідкладно звернутись за медичною допомогою.
___При появі лихоманки або грипоподібних симптомів при поверненні з поїздки необхідно своєчасно звернутись до лікаря, представивши інформацію про відвідування країн і термінів перебування.

 

НАВІГАЦІЯ