Профілактика  водно-нітратної метгемоглобінемії  в області.

Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів у пітній воді. До груп підвищеного ризику відносяться: немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні; населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів.

На виконання постанови головного державного санітарного лікаря України «Про попередження виникнення  водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» від 17.05.2010 року № 16 лабораторіями Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щоквартально проводиться  відбір проб води на вміст нітратів.

В поточному році  досліджено 4172 проби води громадських криниць та 2522 проби води з індивідуальних криниць, перевищення по вмісту нітратів було встановлено в 25 пробах води з індивідуальних криниць (Герцаївський, Новоселицький та Заставнівський  райони).

Захворювання на метгемоглобінемію у дітей можливо попередити, якщо дотримуватись певних правил:

  1. не використовувати для приготування молочних сумішей та пиття дітей, особливо першого року життя, криничну воду невідомої якості;
  2. використовувати бутильовану воду, або воду з централізованих систем водопостачання, якість якої постійно контролюється і відповідає вимогам санітарних норм;
  3. для покращення  якості води в приватних криницях, в тому числі доведення концентрації нітратів до нормативної, вивчити питання придбання індивідуальних пристроїв (фільтрів) для очищення води.

Дослідження води з криниць, які використовуються сім’ями, де проживають діти віком до 3-х років, щодо визначення вмісту нітратів тривають.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ