Хвороба Лайма

 

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»  інформує, що за  7 місяців 2016 року на території області офіційно зареєстровано 13 випадків захворювання на хворобу Лайма. Серед захворілих 3 дітей (на момент захворювання 1 рік і 10 місяців, 3 роки 11 місяців та 5 років 6 місяців) та 10 дорослих (19 років, 22 роки, 25 років, 26 років, 42 роки, 44 роки, 53 роки, 56 років, 61 та 64 роки). Серед захворілих 10 жінок та 3 чоловіки. Укуси кліща відбулися на території Ботанічного саду, 8-го Залізничного провулку, в районі Цецино, вул. Донбасівська (міський пляж), вул. Данила Галицького міста Чернівців, в лісі біля с.Ропча, в с.Тисівці і с.Великі Петрівці Сторожинецького району, с.Давидівці Кіцманського району, смт.Берегомет Вижницького району, на березі р.Прут (біля м.Новоселиця) та в с.Рожнів Снятинського району Івано-Франківської області. Одна хвора укус кліща не відмічала.

Станом на 01.08.2016, в рамках Державної системи моніторингу довкілля на території Чернівецької області, лабораторією особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» досліджувалися кліщі на інфікованість бореліями, які викликають хворобу Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз), методом мікроскопії в темному полі, а саме:

1) з об’єктів довкілля – 1220 екземплярів, з них позитивні – 1,96% (24 кліщів):
- Герцаївський район, с.Тернавка
- Заставнівський район, с. Ржавинці
- Новоселицький район, с. Чорнівка
- Сторожинецький район, с. Ст. Жадова, с.Ст. Бросківці
- Хотинський район, с.Рашків
- Сокирянський район, с.Михалкове
- Кіцманський район, м.Кіцмань
- м.Чернівці - Садгірський район (лісосмуга);  Цецино (лісосмуга)
- Вижницький район, смт. Берегомет, с.Лопушно.

2) кліщів, знятих від осіб, які зазнали напад кліщів – досліджено 139 екземплярів, інфікованість бореліями відмічалась у 21 кліща (15,1%).

Позитивні результати лабораторних досліджень кліщів надаються на руки особам, які зазнали напад кліща, для подальшого консультування лікаря інфекціоніста.

Нагадуємо, що при виявленні на тілі кліща, краще його видалити в лікувально-профілактичному закладі. Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд і щільно закрити кришку та доставити для дослідження в лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», яка розташована за адресою м.Чернівці, вул. Митрополита Гакмана, 7. Результати проведеного дослідження допоможуть лікарю визначитись з тактикою подальшого медичного спостереження.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ