Лабораторне дослідження іксодових кліщів на бореліоз

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводить безкоштовне дослідження кліщів на наявність/відсутність збудника кліщового бореліозу (хвороби Лайма).

Прийом кліщів на дослідження здійснюється у період їх активності - з квітня по жовтень за адресою м.Чернівці, вул. Митрополита Гакмана, 7, графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8:30 до 16:00, обідня перерва з 13:00 до 13:45.

Порядок прийому кліща на дослідження:
- для дослідження придатні тільки живі та неушкоджені кліщі;
- видаленого  кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон,
пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришку.
Якщо ви не зможете здати кліща на аналіз, спаліть його або залийте окропом!
Правила видалення кліща:

Вашу безпеку гарантує грамотне видалення кліща. Пам'ятайте: різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження! Краще зробити це в кабінеті медичного закладу. За відсутності такої можливості видалення проводять самостійно. При самостійному видаленні кліща необхідно дотримуватися наступних вимог: перед витяганням кліща шкіру слід обробити будь-яким антисептиком. Необхідно захопити кліща пінцетом (з тупими або заокругленими кінцями) якомога ближче до шкіри і витягти його помірним рівномірним зусиллям, спрямованим суворо вертикально, не застосовуючи жодних викручувальних рухів. Після вилучення шкіру повторно обробити антисептиком. Важливо постаратися під час вилучення не розчавити кліща. Якщо під рукою немає пінцета, то можна витягти кліща захищеними пальцями (захистити можна бинтом, гумовими рукавичками). Кліща слід одноразово обернути бинтом, вхопити якомога ближче до шкіри і акуратно потягнути вгору перпендикулярно шкірі. Після видалення кліща обов'язково помити руки з милом або обробити антисептиком.

Інформація про місце, час і дату укусу і про те скільки кліщ міг перебувати на шкірі, є важливою для оцінки ризику зараження. Що менше часу кліщ пробув на шкірі, то менша ймовірність захворювання. Після видалення кліща необхідно обов'язково звернутися до лікаря-інфекціоніста.


 

НАВІГАЦІЯ