ОБЕРЕЖНО   -  ЛЕПТОСПІРОЗ!

 

     Лептоспіроз - інфекційне захворювання людини, сільськогосподарських, свійських та промислових тварин. Перебіг хвороби дуже важкий, висока ймовірність смертельних випадків, особливо при пізньому звертанні за медичною допомогою.
___Лептоспіри проникають в організм людини при вживанні забруднених збудником харчових продуктів та води, а також через слизові оболонки та пошкоджену шкіру при купанні, рибалці, тощо.
___Джерелом збудника інфекції для людини є численні представники гризунів, а також свійські тварини (свині, велика рогата худоба, собаки, та ін.), а також тварини, яких тримають у клітках (норки, нутрії, ондатри, песці та ін.). Хворі дикі та домашні тварини забруднюють своєю сечею природні та штучні водойми, грунт, рослинність, речі домашнього вжитку, харчові продукти. Зараження людини можливе при купанні в забруднених водоймах, під час покосів на заливних луках та болотах, при використанні забрудненої води для пиття, пранні, поливі городів, при догляді за тваринами, вживанні в їжу забруднених продуктів харчування.
___Хвороба виникає раптово, температура тіла підвищується до 39-40 градусів, з’являється слабкість, біль у попереку, суглобах і м’язах. Нерідко буває нудота та блювання, з’являється жовтушність шкіри та слизових оболонок. Захворювання швидко прогресує і може  призвести до смерті. Тому при появі перших ознак хвороби необхідно негайно звертатись до лікаря, ні в якому разі не займатись самолікуванням!
___Щоб попередити захворювання на лептоспіроз необхідно дотримуватись наступних правил:

  1. при проведенні сільськогосподарських робіт, використовувати спецодяг – гумові чоботи, рукавички;
  2. при годівлі, догляді за сільськогосподарськими тваринами дотримуватись правил особистої гігієни;
  3. вживати для пиття тільки кип’ячену воду, яка кипіла протягом 15 хвилин;
  4. використовувати для миття овочів та фруктів, що вживаються без температурної обробки, лише кип’ячену воду;
  5. не використовувати для господарських побутових потреб воду з  невідомих джерел;
  6. не купатися і не займатися риболовлею в ставках, які використовуються для пиття тварин;
  7. дотримуватись правил особистої гігієни;
  8. не допускати заселення гризунами територій господарства та житлових приміщень, у разі необхідності проводити заходи боротьби з мишовидними гризунами (дератизацію);
  9. в підвалах, коморах харчові продукти, в т.ч. овочі, зберігати на полицях в закритій тарі;
  10. збирати сміття та харчові відходи в недоступну гризунам тару з кришкою.

___Дуже важливе значення має проведення дератизаційних заходів (боротьба з мишовидними гризунами), належне утримання колодязів, їх дезінфекція.
___Необхідно посилити боротьбу з гризунами, які з початком холодного періоду року мігрують з полів в житлові приміщення.
___Використовуйте для знищення гризунів давилки і капкани, а при неможливості виловити їх – звертайтесь до відділень профілактичної  дезінфекції.
___При появі ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікувально-профілактичного закладу.

 

НАВІГАЦІЯ