Триває сезон підвищеного ризику захворювання на лептоспіроз

Лептоспіроз - це гостре інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira.
Вчасно не розпочате лікування призводить до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту, навіть смерті.
Захворюваність на лептоспіроз сезонна, зростає влітку і восени, більшість випадків виникає в серпні-вересні.
Переносниками лептоспір у природі є гризуни (щури, миші), а також свині, рідше — велика худоба та собаки.
Зараження людей відбувається через ушкоджену шкіру та слизові оболонки під час купання у водоймищах зі стоячою водою, при вживанні сирої води із природних водойм, молока та м’яса заражених тварин, при контакті із інфікованими тваринами.
Захворювання виникає у період від 7 до 14 днів після зараження. Починається гостро, з проявів начебто звичайної простуди: підвищення температури тіла до 39-39,5 °C, яка зберігається у наступні 6-10 днів. Хворі скаржаться на сильну загальну слабкість, біль голови, нудоту, блювоту. Дуже характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо в литкових. Хворий має характерний зовнішній вигляд: обличчя та склери гіперемовані, кон’юнктивіт, на слизових губ та носа можливий герпетичний  висип, іноді виникають носові кровотечі. Можлива поява жовтяниці.
Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо уникати перебування у потенційно зараженій воді, з тваринами в сільському господарстві працювати в захисному одязі, домашнім тваринам зробити щеплення проти лептоспірозу. 
Усі хворі на лептоспіроз чи з підозрою на це захворювання підлягають обов’язковій госпіталізації до інфекційного відділення, вони потребують специфічного лікування.
Якщо хтось з вас чи ваших рідних помітив в себе подібні симптоми, не зволікайте – терміново звертайтеся до лікарів - оскільки у хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на видужання.

Довідково.

На території Чернівецької області лептоспіроз є найбільш розповсюдженою природно-вогнищевою особливо небезпечною інфекційною хворобою, частота виникнення випадків лептоспірозу зазвичай більша, ніж в цілому в Україні.
За весь 2017 рік було зареєстровано 12 випадків лептоспірозу, 2 хворих від ускладнень померли. В 2018 році на лептоспіроз в області вже захворіло  3 людей, у одного хворого внаслідок пізнього початку лікування важкий перебіг захворювання, розвинулась ниркова і печінкова недостатність.

Ризики подальших захворювань на лептоспіроз в області зберігаються, оскільки за результатами моніторингу циркуляції збудників лептоспірозу в об’єктах довкілля, що постійно проводиться лабораторією особливо небезпечних інфекцій, інфіковані лептоспірами гризуни виявлено на всіх адміністративних територіях області.


 

НАВІГАЦІЯ