___

Увага! Небезпечна хвороба – лептоспіроз!

     Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка  спричиняється різними серотипами лептоспір та супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.
___Епідемічна ситуація з лептоспірозу в Чернівецькій області залишається нестійкою. За 2015 рік в області зареєстровано 9 випадків лептоспірозу, у 2014 році – 17. Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність з максимумом захворюваності в серпні-вересні. Але в 2016 році в області вже зареєстровано 4 випадки лептоспірозу (по одному в Герцаївському, Глибоцькому, Заставнівському та Кіцманському районах), 3 з яких закінчились летально. В 2014 та 2015 роках зареєстровано по 2 летальних випадки. За останні роки захворювання реєструвалось у мешканців всіх адміністративних територій області та м.Чернівці, крім Путильського та Сокирянського районів.
Неблагополучною залишається епізоотична ситуація з лептоспірозу. При лабораторному дослідженні на лептоспіроз в 2015 році мишовидних гризунів в 4,4% результат був позитивним. Уражені лептоспірозом гризуни виявлені в усіх районах області та м.Чернівці.
___Мишовидні гризуни (щури, миші) є основним джерелом інфекції у природі, від яких заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється з сечею у зовнішнє середовище. Хвора людина не становить небезпеки для оточуючих. Механізм передачі збудника – аліментарний або контактний. В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки. Зараження відбувається під час купання у водоймі, риболовлі, косовиці, при вживанні забрудненої води та харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, догляді за хворими тваринами, укусі гризуном.
___Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 7-9 днів). Хвороба починається гостро, серед повного здоров'я без будь-яких провісників. З'являється озноб, нерідко сильний, температура тіла швидко досягає високих цифр (39-40°С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Дуже характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо в литкових.
___Одним із основних напрямків профілактичних заходів при лептоспірозі є боротьба з гризунами, тобто проведення дератизаційних заходів.
___Важливим є охорона джерел водопостачання та харчових продуктів від забруднень екскрементами гризунів; використання захисного одягу, гумових чобіт і рукавиць під час роботи в заболоченій місцевості, рибалки, при догляді за хворими тваринами тощо. Не допускати випас великої рогатої худоби на берегах водоймищ та не ловити рибу в заборонених місцях.
___Для недопущення передачі інфекції харчовим шляхом, не використовуйте некип’ячену воду з незнайомих джерел та відкритих водоймищ, не вживайте некип’ячене молоко та немиті овочі і фрукти, необхідно захищати продукти харчування від доступу гризунів.
___У разі виникнення перших ознак хвороби необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки у хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на видужання.

 

 

НАВІГАЦІЯ