Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України » інформує про стан захворюваності на лептоспіроз у Чернівецькій області за 2014 рік

___Лептоспіроз залишається найбільш розповсюдженою природно-вогнищевою особливо небезпечною інфекційною хворобою. За 2014 рік зареєстровано 17 випадків захворювання на лептоспіроз проти 8 випадків у 2013 році. Рівень захворюваності на лептоспіроз в Чернівецькій області щорічно перевищує в 2-3 рази показники по Україні. Захворюваність на лептоспіроз реєструвалась у всіх районах області, за виключенням Сокирянського та Путильського. Зареєстровано 2 летальні випадки від лептоспірозу у 2014 році проти жодного у 2013 році.
___Серед дітей у 2014 році випадків захворювання на лептоспіроз не зареєстровано.
___Основу етіологічного спектру серед людей становить серогрупа Icterohaemorrhagiae і Pomona по 28,6%, серед інших серогруп переважають Hebdomadis – 21,4%,  Grippottyphosa – 7,1%,  Canicola – 7,1%,  Cynopreti – 7,1%.
Епізоотична ситуація з лептоспірозу залишається неблагополучною. У 2014 році було досліджено 731 екземпляр мишовидних гризунів (основний переносник збудника лептоспірозу), що були відловлені в природних, антропогенних біотопах та населених пунктах. Антитіла до лептоспір виявлені у 42 дрібних ссавців (5,8% від загальної кількості досліджених). Серед гризунів зареєстровано носійство лептоспір 4 серогруп.
___Враховуючи відносно високі показники чисельності дрібних ссавців, при сприятливих кліматичних умовах і задовільній кормовій базі, в зимово-весняний період можна очікувати наростання чисельності мишовидних гризунів і комахоїдних, що дозволяє прогнозувати збереження в 2015 році неблагополучної епізоотичної та епідемічної ситуації з лептоспірозу на всій території Чернівецької області.
___Довідково: Лептоспіроз - це особливо небезпечне інфекційне захворювання з переважним ураженням нирок та печінки. Хворіють на це захворювання як люди, так і тварини.  
___Люди заражаються лептоспірозом при купанні у відкритих водоймах, рибальстві, споживанні заражених лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, під час догляду за хворими тваринами.
___Інкубаційний період триває близько тижня. Початок захворювання протікає гостро: характерною ознакою є сильні м'язові болі, особливо в литкових м’язах, захворювання супроводжується лихоманкою. Спостерігається загальна інтоксикація організму.

 

НАВІГАЦІЯ