Лихоманка Денге – гостра вірусна інфекційна хвороба

___Лихоманка Денге – гостра вірусна інфекційна хвороба, яка характеризується лихоманкою, інтоксикацією, болем у м’язах та суглобах, екзантемою та передається через укуси комарів. Захворювання ще називають суглобна лихоманка, лихоманка жирафів, фінікова хвороба, лихоманка мандрівників.
___Лихоманка Денге є одним з найпоширених у світі інфекційних захворювань з підтвердженою реєстрацією в понад 120 країнах.
___За думкою експертів, ймовірно, вірус лихоманки Денге спочатку циркулював на Африканському континенті та був завезений в Азію близько 600 років тому. Протягом останніх 200 років розповсюдження хвороби значно розширилося і за останні три десятиліття досягло масштабів глобальної епідемії.
___З кінця 90-х років лихоманка Денге, як хвороба що передається комарами, займає друге місце за значимістю після малярії. У світі щороку реєструється близько 40 мільйонів випадків захворювання на лихоманку Денге, приблизно 2,5% людей, уражених даною хворобою, помирає.
___За даними ВООЗ приблизно половина світового населення мешкає на територіях ризику зараження лихоманкою Денге – країни із тропічним і субтропічним кліматом Південно-східної Азії, Центральної та Південної Америки, Африки, Океанії, що є ареалом розповсюдження основного переносника захворювання (комара Aedes aegypti). На території України згаданий вид комара відсутній.
___Джерелом збудника є хворі люди та мавпи. Зараження людини відбувається при укусі комара. Комар стає заразним через 8-12 днів після укусу хворої людини або мавпи та залишається інфікованим понад 3 місяці.

___Інкубаційний період захворювання 3-15 днів (частіше 5-7 днів). Захворювання розпочинається гостро з підвищення температури тіла до 38-400С, яке триває 5-7 днів, відмічається головний біль, болі у м’язах та суглобах, іноді з’являється висип.
___Специфічних заходів профілактики даного захворювання не існує, для запобігання укусам комарів застосовують репеленти та засоби механічного захисту (сітки на вікнах,  одяг, який повністю закриває тіло).
___Згідно інформації Держсанепіждслужби України у мешканки Дарницького району м.Києва 23 вересня поточного року зареєстровано випадок підозри захворювання на лихоманку Денге. З епіданамнезу з’ясовано, що у вересні хвора разом із сім’єю протягом двох тижнів відпочивала на Шрі-Ланці. Під час мандрівки відпочивальників кусали комарі. Інші члени родини (чоловік – 38 років, діти –  18 та 11 років) не скаржаться на погіршення стану здоров’я.
____Держсанепідслужба радить уважно ставитися до свого здоров’я. При виникненні будь-яких симптомів інфекційних захворювань, особливо після відвідування екзотичних країн, необхідно негайно звертатись за медичною допомогою.

Використано інформацію Держсанепідслужби України

 

НАВІГАЦІЯ