Про маляріогенну ситуацію в Україні
та в Чернівецькій області за 2016 рік

У 2016 році в Україні серед цивільних громадян  зареєстровано 43 завізних випадки малярії, з яких 1 з летальним наслідком від тропічної малярії (проти 51 випадку з 3 летальними  у 2015 році). З них громадянами України було завезено 32 випадки, іноземцями – 11 випадків.

Найбільшу кількість випадків завезено у Одеську область (11), Харківську (5), Донецьку (4), Кіровоградську, Чернівецьку області (3)  та  м. Київ.

Найчастіше хворіли особи віком від 21 до 50 років, тобто – найбільш мобільна і працездатна частина населення. На малярію хворіли робітники, пілоти, моряки, студенти.

За видами збудника найбільшу частку має тропічна малярія (P.falciparum) - 15 випадків, триденна (P.vivax)  - 8, овале-малярія (P.ovale) – 6, чотириденна малярія (P. malariae) – 4, малярія спричинена декількома збудниками – 7. В 3 випадках малярія була встановлена лише за клінічними ознаками, без лабораторного підтвердження.

Випадки захворювання на малярію виявлялися протягом всього року, в т.ч. 18 випадків - в сезон активної  передачі малярії (травень - вересень),  що ускладнює маляріогенну ситуацію.

Зареєстровано 1 випадок завізної тропічної малярії з летальним наслідком у моряка закордонного плавання (громадянин Філліпін),  у 2015 році - 3 випадки.

Cанітарно-ентомологічна ситуація в Україні залишається нестійкою: з 7 видів комарів роду Anopheles у 2016 році в Україні реєструвалися 5, з них Anopheles maculipennis на всій території країни;  An. messeae - у 5 областях; An. atroparvus - у 3-х (Дніпропетровській, Луганській та Одеській областях); An.claviger – у 4-х (Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській та Миколаївській областях); An. plumbeus лише у Запорізькій області;

За ентомологічними спостереженнями фахівців Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в Чернівецькій області середньосезоний показник чисельності імаго комарів виду An. maculipennis, можливих переносників триденної малярії P.vivax,  складав від 2,6 екземплярів на квадратний метр.

Таким чином, ситуація з малярії в Україні, як і в попередньому році,  залишається нестійкою і є сприятливі умови для поширення цієї хвороби.

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом 2016 року зареєстровано 3 випадки завізної малярії в м. Чернівці, хворі прибули з Нігерії, Індії та Південної Америки, з них 1 хворий віком 17 років.

Збудниками малярії є найпростіші роду Plasmodium (плазмодії).

Жіночі особини комарів Anopheles заражаються від інфікованих людей під час укусу.

Усередині комара паразити починають розвиватися і розмножуватися. При черговому укусі комара паразити змішуються з його слиною і потрапляють в кров людини.

Малярійні паразити швидко розмножуються в печінці, а потім в червоних кров'яних клітинах. Через один-два тижні після інфікування у людини з'являються перші симптоми захворювання: це зазвичай висока температура, головний біль, озноб і блювота. Без своєчасного лікування ефективними ліками малярія може привести до смерті в результаті інфікування і руйнування червоних кров'яних клітин і закупорювання капілярів, по яких кров надходить до мозку і інших життєво важливих органів.

Особи, які перебували на територіях, де реєструються місцеві випадки малярії та у разі будь-якого підвищення температури після повернення, повинні звернутись до лікаря, повідомивши його про перебування в ендемічній країні та виконувати рекомендації лікаря.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ