Оперативна інформація по малярії

 

11.10.2016 року Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» зареєстровано завізний випадок малярії у громадянина Нігерії який прибув в м. Чернівці 29.09.2016 року для проходження підготовчих курсів до вступу до Буковинського державного медичного університету, який мешкає у готелі «Турист» м. Чернівці.

09 жовтня 2016 року з’явились скарги на погіршення самопочуття – підвищення температури тіла до 40ºС, головний біль, загальна слабкість, зниження апетиту, озноб, надмірна пітливість і був доставлений каретою швидкої невідкладної допомоги до реанімаційного відділення ОКУ «Лікарня швидкої медичної допомоги» з діагнозом «Гіпертермічний синдром невиясненої етіології». 10 жовтня 2016 року переведений в інфекційне реанімаційне відділення ОКУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» з діагнозом «Малярія, ранній рецидив».

10.10.2016року в клініко – діагностичних лабораторіях лікувально-профілактичних закладів проведено дослідження крові (мазок крові та товста крапля) на визначення малярійного плазмодія: виявлено – малярійний плазмодій в стадії кільця.

12.10.2016 року препарати крові (мазки і товсті краплі) надішли на ідентифікацію в паразитологічну лабораторію відділу дослідження біологічних факторів Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» - ідентифіковано Plasmodium falciparum (кільцевидні трофозоїди, шизонти).

Під час епідеміологічного розслідування встановлено, що хворий  отримував протималярійні препарати з приводу захворювання на малярію в Нігерії з 24.09. по 26.09.2016 року недолікувався і 29.09.2016 прибув в м. Чернівці для проходження підготовчих курсів до вступу до Буковинського державного медичного університету.

13.10.2016року було направлено лист – інформування  на ім'я ректора Буковинського державного медичного університету про даний випадок та щодо необхідності проведення медичного спостереження за абітурієнтами, які прибули з країн, де реєструються випадки малярії.

В осередку інфекційного захворювання тривають протиепідемічні заходи, спрямовані на попередження поширення захворювань.

 

 

НАВІГАЦІЯ