25 квітня Всесвітній день боротьби з малярією

У 2016 році в Україні зареєстровано 43 завізних випадки малярії, з яких 1 з летальним наслідком від тропічної малярії. З них громадянами України було завезено 32 випадки, іноземцями – 11 випадків.

Ситуація з малярії в Україні залишається нестійкою і є сприятливі умови для поширення цієї хвороби.

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом 2016 року зареєстровано 3 випадки завізної малярії в м. Чернівці, хворі прибули з Нігерії, Індії та Південної Америки, з них 1 хворий віком 17 років.

За 3 місяці 2017 року в Україні зареєстровано 6 випадків малярії. В Чернівецькій області за цей період випадки малярії не реєструвались.

Малярія, яка викликається паразитами та передається людям при укусах інфікованих комарів. Збудниками малярії є найпростіші роду Plasmodium (плазмодії).

Жіночі особини комарів Anopheles заражаються від інфікованих людей під час укусу.

Усередині комара паразити починають розвиватися і розмножуватися. При черговому укусі комара паразити змішуються з його слиною і потрапляють в кров людини.

Малярійні паразити швидко розмножуються в печінці, а потім в червоних кров'яних клітинах. Через один-два тижні після інфікування у людини з'являються перші симптоми захворювання: це зазвичай висока температура, головний біль, озноб і блювота. Без своєчасного лікування ефективними ліками малярія може привести до смерті в результаті інфікування і руйнування червоних кров'яних клітин і закупорювання капілярів, по яких кров надходить до мозку і інших життєво важливих органів.

Особи, які перебували на територіях, де реєструються місцеві випадки малярії та у разі будь-якого підвищення температури після повернення, повинні звернутись до лікаря, повідомивши його про перебування в ендемічній країні та виконувати рекомендації лікаря.

10 фактів про малярію:

  1. Малярія, яка викликається паразитами передається людям при укусах інфікованих комарів. Збудниками малярії є найпростіші роду Plasmodium (плазмодії).
  2. Половина населення світу має ризик захворіти на малярію. В 2015 році зареєстровано 212 млн. випадків малярії та близько 429000 випадків смерті від малярії.
  3. Діти до 5 років підлягають високому ризику захворіти на малярію. Понад 70% випадків малярії реєструється в цій віковій групі.
  4. Показники смертності в світі завдяки заходам профілактики щороку знижуються.
  5. Рання діагностика та вчасне лікування попереджають смертність.
  6. Стійкість до артемізініну викликає занепокоєність. В 5 країнах Південо-Східної Азії виявлена чутливість до артемізініну. Однак, комбінована терапія зберігає ефект.
  7. Захист сітками обробленими інсектицидами ефективно захищає від малярії. Ці сітки забезпечують індивідуальний захист від малярії.
  8. Розпорошення інсектицидів в приміщеннях де є малярійні комарі знижує рівні передачі малярії.
  9. Вагітні жінки наражаються на особливо високий ризик інфікування малярією. Малярія може виникати самовільний аборт, передчасні пологи, смерть плоду.
  10.  Малярія призводить до значних матеріальних витрат в країнах із високими показниками захворюваності.

 

 

НАВІГАЦІЯ