Епідемічна ситуація з малярії та її профілактика

___Малярі́я, раніше відома як болотна лихоманка — інфекційне захворювання, що викликається протозойними паразитами роду плазмодії та передається людині при укусах інфікованими комарами роду Анофелес (в переважній більшості випадків так званих «малярійних комарів»), які є переносниками малярії.
___Зазвичай передачі інфекції притаманний сезонний характер (червень-вересень), однак малярією можна заразитись і при переливанні крові від хворої людини, а у наркозалежних осіб може реалізуватись так званий «шприцевий» механізм передачі (при використанні одного шприця декількома особами).
___Основними клінічними ознаками хвороби є головний біль, озноб, лихоманка, біль у м'язах, які з'являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Залежно від типу малярії напади ознобу та лихоманки повторюються через 2-3 доби. Захворювання може призвести до серйозних ускладнень з боку органів дихання, печінки, головного мозку, а при відсутності своєчасного та адекватного лікування – до смерті хворого.
___В Україні, після ліквідації місцевої малярії у 1960 році, мають місце завізні випадки цього захворювання. Впродовж останніх років на територію України з ендемічних країн Азії та Африки було завезено близько 300 випадків малярії.
___На території Чернівецької області у 2013 році був зареєстрований випадок малярії у студента, який прибув на навчання з африканської країни. В червні поточного року діагностовано малярію у мешканця Сторожинецького району, який впродовж декількох місяців працював в країні Західної Африки.  
___До найбільш неблагополучних (ендемічних) по малярії країн відносяться країни Африки (Ангола, Ефіопія, Єгипет, Зімбабве, Камерун, Кенія, Намібія, Мозамбік, Судан), Центральної та Південної Америки (Бразилія, Гаїті, Ямайка, Мексика, Домініканська республіка), Азії (Афганістан, В'єтнам, Індія, Китай, Малайзія, Таїланд).
___За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) особам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, слід запам’ятати такі правила:
- бути обізнаними щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;
- берегтися від укусів комарів;
- приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики;
- негайно звертатись до лікарів, у разі появи лихоманки, з метою своєчасного встановлення діагнозу «малярія» та призначення схеми лікування.
___Найбільш часто малярійні комарі нападають на людину ввечері, з настанням сутінок. В цей час рекомендується носити одяг із довгими рукавами, штани. Для захисту від комарів на відкриті ділянки тіла необхідно наносити репеленти – речовини, які відлякують комарів (креми, мазі, лосьйони, аерозолі). Для попередження зальоту комарів в приміщення вікна повинні бути оснащені сіткою. При виявленні комах, які залетіли в помешкання їх знищують механічно або за допомогою аерозольних інсектицидів, електрофумігаторів. Туристам у наметових таборах доцільно використовувати репеленти, спіралі, сітки одночасно.
___Перед поїздкою до країн, що є неблагополучними з малярії необхідно звернутись до лікаря, який призначить курс профілактичного лікування протималярійними препаратами. 
___За рекомендаціями ВООЗ, профілактичні протималярійні препарати починають приймати за один тиждень до виїзду, протягом всього терміну перебування на ендемічній території та 4 тижні після повернення (один раз на тиждень).
___Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. Слід суворо дотримуватись схеми та дозування препарату, відповідно до інструкції.
___За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби.
___У разі захворювання, будь-якого підвищення температури під час перебування на небезпечних територіях чи після повернення, слід звернутись до лікаря, повідомивши його про виїзд до ендемічної країни протягом останніх трьох років та виконувати всі його рекомендації.

 

НАВІГАЦІЯ