До уваги мандрівників


___Держсанепідслужба України попереджає, що Каліфорнійський департамент охорони здоров'я оголосив про другий за останній час зареєстрований випадок зараження людини чумою у Йосемітському національному парку в Каліфорнії. За їхніми словами, збудник  чуми підхопив гість зі штату Джорджія.
___Він сам вирішив пройти перевірку, дізнавшись, що частина парку була закрита у зв'язку зі смертю від чуми декількох тварин і зараження людини. У кемпінговому парку провели дезінсекцію, обробили місця де можуть мешкати теплокровні господарі – потенційні носії бліх. Санітарні лікарі повідомляють про низьку вірогідність поширення хвороби, проте рекомендують вжити заходів проти хвороби. Зокрема, щоб уникнути впливу на людину чуми варто пам’ятати:
___Ніколи не  годуйте білок, інших гризунів і не торкайтеся хворих або мертвих тваринок. Уникайте нір гризунів. Носіть довгі штани, заправлені в шкарпетки або халяви чобіт, щоб уникнути укусів бліх. Використовуйте спреї від комах. Боріться із дикими гризунами у будинках, причепах, господарських спорудах та і місцях перебування домашніх тварин.
___«Територія України не є ендемічною щодо чуми, однак природно - кліматичні умови сприятливі для виживання переносників і носіїв збудника чуми, -  зазначає начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідслужби України Світлана Доан. Більш того розвинута мережа транспортних шляхів сполучення, міжнародні вантажні та пасажирські потоки не виключають занесення збудника в країну. Донецька та Луганська області України межують з крупним природним Прикаспійським північно-західним степовим осередком чуми Ростовської області РФ. Зважаючи на високу сприйнятливість людини до цієї інфекції, здатність збудника чуми до блискавичного розповсюдження необхідним є посилення заходів із попередження завозу інфекції в Україну».
___Довідково
___Раніше чума була поширена всюди (крім Австралії та Антарктиди). Нині понад 90% випадків захворювання реєструють в Африці. Природнім резервуаром інфекції є дикі гризуни. У кожному природному осередку –  специфічні резервуари інфекції (піщанки, полівки, бабаки, білки та ін.), в антропургічних осередках – пацюки, переносником інфекції – є блохи та деякі види кліщів. Механізм передачі від людини до людини різниться у залежності від клінічної форми захворювання. При легеневій – крапельний, при укусі інфікованої комахи – трансмісивний, через пошкоджену шкіру або слизові – контактний, через інфіковані харчові продукти – аліментарний.

За інформацією Держсанепідслужби України

 

 

НАВІГАЦІЯ