Менінгококовий менінгіт

В Україні реєструється близько 300 випадків щорічно.

В Чернівецькій області – до 10 випадків щорічно.

Летальність в Україні – до 35%

В Чернівецькій області – до 20%

За 6 місяців 2019 року в Чернівецькій області зареєстровано 8 випадків Менінгококової інфекції, з них 3 випадки в м. Чернівці, в Герцаївському районі – 2, Новоселицькому районі – 2, Кіцманському районі – 1.

Менінгококовий менінгіт - це бактеріальна форма менінгіту, серйозна інфекція, що вражає оболонку мозку. Він може призводити до важкого ураження мозку, а при відсутності лікування в 50% випадків закінчується смертельним результатом.

Збудниками менінгіту є різні мікроорганізми, включаючи бактерії, грибок і віруси.

Однією з таких бактерій, здатної викликати спалахи, є Neisseria meningitidis.

Передача інфекції

Бактерія передається від людини людині через краплі виділень з дихальних шляхів або горла носія. Тісний і тривалий контакт, такий як поцілунок, чхання або кашель в сторону іншої людини або проживання в безпосередній близькості з інфікованою людиною-носієм (наприклад, в загальній спальні або при спільному користуванні посудом), сприяє поширенню хвороби.

Зазвичай інкубаційний період триває 4 дні, але може варіюватися від 2 до 10 днів.

Вважається, що 10% - 20% населення є носіями N.meningitidis в будь-який момент часу. Однак в епідемічних ситуаціях число носіїв може бути вище.

Симптоми

Найпоширенішими симптомами є ригідність потиличних м'язів, висока температура, чутливість до світла, сплутаність свідомості, головний біль і блювота.

Навіть в разі діагностування та належного лікування на ранніх стадіях хвороби 5% - 10% пацієнтів помирають, як правило, через 24-48 годин після появи симптомів.

У 10% - 20% людей, що вижили бактеріальний менінгіт може призводити до пошкодження мозку, втрати слуху або труднощів у навчанні.

Менш поширеною, але ще більш важкою (часто смертельної) формою менінгококової інфекції є менінгококовий сепсис, для якого характерні геморагічний висип і швидко розвивається циркуляторний колапс.

При появі симптомів захворювання необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою.

 

НАВІГАЦІЯ