Оперативна інформація про спалах
MERS-COV у Республіці Корея

 ___Починаючи з квітня 2012 року і станом на 3 червня 2015 року у світі зареєстровано 1179 лабораторно підтверджених випадків інфікування людей MERS-CoV, у тому числі 470 (40,0%) летальних. У цілому 66% випадків складають чоловіки, середній вік хворих 49 років.
___На сьогоднішній день 25 країн повідомили про випадки MERS-CoV, у тому числі країни Близького Сходу (10), Африки (2), Європи (8), Азії (4), Північної Америки – США. Найбільша кількість випадків інфікування людей вірусом MERS-CoV (96%) безпосередньо виявлені у 10 країнах Близького Сходу і переважно (85%) у Королівстві Саудівської Аравії (КСА). Усі хворі MERS-CoV, зареєстровані в інших країнах за межами Близького Сходу, або нещодавно здійснювали поїздку до Близького Сходу, або контактували з хворими на MERS-CoV, які повернулися з Близького Сходу.
___З 20 травня 2015 року 2 нові країни – Республіка Корея та Китай – інформували ВООЗ про випадки завезення і подальшого поширення в Республіці Корея цієї інфекції.
___20 травня 2015 року Національний координатор з ММСП Республіки Корея інформував ВООЗ про перший випадок лабораторного підтвердження MERS-CoV у чоловіка 68 років, який подорожував з 18 квітня по 3 травня до чотирьох країн Близького Сходу, займаючись підприємницькою діяльністю. При поверненні 4 травня він прибув у Міжнародний аеропорт Кореї Інчхон через Катар. 11 травня в нього з'явилися ознаки захворювання, він звернувся за медичною допомогою до клініки, де лікувався до 15 травня без госпіталізації (на амбулаторному режимі). У зв'язку з погіршенням здоров'я був госпіталізований до іншої лікарні з 15 по 17 травня. 20 травня зразки харкотиння хворого дали позитивний результат при дослідженні на MERS-CoV, і хворий був переведений у Національний медичний центр.
___31 травня 2015 року отримане лабораторне підтвердження MERS-CoV ще у двох контактних в лікарні, де лікувався хворий.
___Хворий у гострому періоді захворювання з 11 до 20 травня лікувався у двох поліклініках і у двох лікарнях без установленого діагнозу. Перш ніж з боку влади в області охорони здоров'я були вжиті заходи, інфекція набула поширення серед осіб, що мали контакти з першим випадком у медичних установах і за місцем проживання.
___У період з 20 по 31 травня лабораторно підтверджено 13 випадків MERS-CoV у Кореї та 1 випадок у Китаї.
___Китай 29 травня інформував ВООЗ про один лабораторно підтверджений випадок MERS-CoV у 44-річного чоловіка з Республіки Корея, який мав контакт із родичкою з підтвердженим діагнозом MERS-CoV.
___26 травня він прилетів до Гонконгу і автобусом приїхав у Гуандун, де його виявили із симптомами захворювання та ізолювали у лікарні. Китайський уряд проводить всі запобіжні заходи щодо поширення коронавірусної інфекції в місцях знаходження хворого.
___Станом на 17 червня 2015 року в Республіці Корея внутрішньолікарняна і за місцем проживання передача інфекції призвела до широкого поширення MERS-CoV серед працівників охорони здоров'я, пацієнтів у лікарнях і членів їх родин.

___Випадки MERS-CoV у Кореї станом на 17 червня 2015 року


Кількість підтверджених випадків

Кількість летальних випадків

Контактні особи

Завершене медичне спостереження

Загальна кількість

 За місцем проживання

 У медичних установах

161

19

4856

4491

365

2473

                                                                          
___За оцінкою ВООЗ, це найбільший внутрішньолікарняний спалах MERS-CoV, що відбувся за межами Близького Сходу.
___В інформації ВООЗ від 5 червня 2015 року повідомляється, що у зв'язку зі спалахом коронавірусної інфекції MERS-CoV у Республіці Корея, у країні організується спільна місія за участю фахівців ВООЗ – експертів в області епідеміології, вірусології, клінічної та профілактичної медицини, а також фахівців в області громадської охорони здоров'я, які вже працювали під час спалахів MERS-CoV на Близькому Сході. Метою спільної місії є збір інформації, аналіз ситуації у Республіці Корея, оцінка вжитих заходів з боку громадської охорони здоров'я, а також надання рекомендацій для подальших заходів для запобігання поширення MERS-CoV.
___ВООЗ відзначає, що MERS-CoV є новим захворюванням і не повністю вивчене. Конкретні умови передачі інфекції, фактори і режими, сприятливі передачі інфекції та ризику зараження, до кінця не вивчені і не встановлені. Спільна місія дозволить краще вивчити природу цього вірусу.
___У зв’язку з поточним спалахом ВООЗ не рекомендує проведення спеціального скринінгу у пунктах в’їзду або вводити які-небудь обмеження торгівлі та пересування осіб.

 ___Визначення випадку MERS-CoV (за інформацією ВООЗ)

____Підтверджений випадок:
- особа з лабораторно підтвердженим MERS-CoV.
                                               
___Підозрілий випадок:

    • Гарячка та пневмонія або гострий респіраторний дистрес-синдром (клінічні або рентгенологічні ознаки) та принаймні одна з наступних ознак:

- поїздка до регіонів Близького Сходу протягом 14 днів до появи симптомів;
- тісний контакт із людиною, що має гарячку, або хворим на ГРЗ, який здійснював поїздку до країн Близького Сходу протягом 14 днів.

  • Гарячка та хвороби дихальних шляхів (кашель, задишка), знаходження у медичних установах у осіб, які здійснювали поїздку до країн Близького Сходу (протягом 14 днів до появи симптомів).
  • Гарячка або респіраторні синдром та тісний контакт з підтвердженим випадком MERS-CoV під час хвороби.
  • Гарячка та хвороба дихальних шляхів та перебування у медичних установах, де було підтверджено 2 та більш випадки MERS-CoV.

___Контактна особа:
- людина, яка не користувалася відповідними засобами індивідуального захисту (рукавички, халат, маска, окуляри) та:

  • знаходилася на відстані менше 2 м від хворого;
  • знаходилася у тій саме кімнаті або палаті (член родини, медичний працівник тощо);
  • мала прямий контакт з виділеннями з дихальних шляхів хворого.

                                         

 

НАВІГАЦІЯ