Профілактика водно-нітратної  метгемоглобінемії

Метгемоглобінемія – захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну у крові.

Метгемоглобін – це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, тим тяжче перебігає хвороба. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Перебіг хвороби у дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.

Частіше всього до захворювання на метгемоглобінемію у новонароджених дітей призводить вживання питної води, або приготування дитячих молочних сумішей на воді з приватних криниць або інших джерел децентралізованого водопостачання,  яка містить значну кількість нітратів. При цьому кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність майже у два рази, а забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Тому щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.

Державною установою  «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» протягом 9 місяців цього року за санітарно-хімічними показниками досліджено 1827 проб води громадських колодязів та 2278 проб з індивідуальних колодязів.

Перевищення за вмістом нітратів  встановлено в 33 пробах  води з індивідуальних криниць Глибоцького, Герцаївського та Заставнівського  районів.

Про кожен випадок невідповідностей повідомлені органи місцевого самоврядування, медичної служби та безпосередньо власники джерел з наданням відповідних рекомендацій. З районними відділами охорони здоров’я постійно проводиться взаємозвірка та оновлевлення списків дітей віком до 3-х років. 

В цілях уникнення захворювання новонароджених дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію дотримуйтесь наступних вимог:

- не готуйте дитячі суміші з використовуванням колодязної води та інших джерел децентралізованого водопостачання, якщо не впевнені в її якості;

- забезпечте утримання колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу;

- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Одночасно повідомляємо, що  при необхідності  лабораторного контролю якості та безпечності питної води ви можете  звернутись  у Державну установу «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» за адресою: м. Чернівці, вул. Гакмана 7  або у  відділи  (відділення)  які є у кожному районі області.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ