Як запобігти захворюванню дітей на водно-нітратну
метгемоглобінемію.

     В Чернівецькій області близько 500 тисяч сільського населення, яке в більшості споживає воду з індивідуальних криниць та свердловин. Всього по області нараховується 1254 громадські криниці та біля  124 тисяч індивідуальних криниць.
___В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення грунтових вод. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів шкідливо для здоров’я. З ним безпосередньо пов’язане захворювання водно-нітратною метгемоглобінемією у дітей до року, летальні випадки від якої реєструвалися в Україні.
___Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.
___Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають „блакитний синдром немовлят”. В дітей, що вражені цією хворобою,  може бути блювота і пронос. В екстремальних випадках  відзначене збільшення слиноутворення.  До груп підвищеного ризику відносяться:

  1. немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні;
  2. населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів.

___На виконання постанови головного державного санітарного лікаря України «Про попередження виникнення  водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» від 17.05.2010 року № 16 держсанепідслужбою з 2010 року розпочатий відбір проб води з індивідуальних криниць, в першу чергу тих, які використовуються сім’ями, де проживають діти віком до 3-х років.
___В поточному році лабораторіями Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» досліджено 2523 проби води громадських криниць та 1836 проб індивідуальних криниць, перевищення по вмісту нітратів було встановлено в 9 пробах води індивідуальних криниць.
___Захворювання на метгемоглобінемію у дітей можливо попередити, якщо дотримуватись певних правил:

    • не використовуйте для приготування молочних сумішей та пиття дітей, особливо першого року життя, криничну воду невідомої якості;
    • використовуйте бутильовану воду, або воду з централізованих систем водопостачання, якість якої постійно контролюється і відповідає вимогам санітарних норм.

 

НАВІГАЦІЯ