___

Обережно - мікроспорія!

___За інформацією Чернівецького міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, відповідно до результатів епідеміологічного аналізу захворюваності на грибкові захворювання, зокрема мікроспорію, в м.Чернівці встановлено зростання інтенсивності епідемічного процесу з мікроспорії з 13,72 в 2013 році до 26,65 в 2014. Мікроспорією страждають переважно діти до 18 років, які склали 97% від всіх захворілих. Найбільше уражено дітей у віковій категорії від 5 до 9 років (53%).
___Мікроспоріяспричиняється мікроскопічними грибами мікроспорумами,  які паразитують у людей і тварин. Інкубаційний період захворювання коливається від 4-х до 6-ти тижнів. При хворобі спостерігається ураження шкіри та волосся.
___Джерело та шляхи зараження мікроспорії
___Людина заражається при безпосередньому контакті з хворою твариною (кішки, собаки, які є джерелом захворювання людей), чи при контакті з речами, предметами, інфікованими  шерстю та лускою шкіри тварин.
___Вхідними воротами для збудника мікроспорії є мікротравми шкіри.
___Мікроспорія носить сезонний характер, і більшість випадків захворювання припадає на кінець літа і початок осені, що пов'язано з виведення потомства у тварин.
___Симптоматика мікроспорії гладенької шкіри
___Початок хвороби часто залишається деякий час непоміт­ним, бо прояви її незначні, а суб’єктивних відчуттів немає. На гладенькій шкірі виникає маленька злегка набрякла пляма рожевого кольору діаметром 1-2 см, яка має правиль­ну округлу форму і чітко окреслені межі. Згодом на її по­верхні з’являється незначне лущення. Вогнище перетворюється в кільце, в якому знову виникає червона пляма. Найчастіше уражається шкіра обличчя, шиї, верхньої частини тулуба, відкритих ді­лянок кінцівок.
___Мікроспорія волосистої частини голови

___На волосистій частині голови з’являються 1-2 ділянки обламаного волосся діаметром 3-5 см. Навколо, нерідко, утво­рюються дрібненькі вогнища.
___Шкіра в цих ділянках покрита білими лусочками, наче посипана борошном. Волосся обла­мане на рівні 5-8 мм від поверхні шкіри. Уражені ділянки нагадують скошений луг. Пеньки волосин втрачають ела­стичність, межі вогнищ чіткі. Після лікування волосся пов­ністю відростає.
Діагностика мікроспорії
Даних клінічного огляду та наявності в анамнезі контакту з тваринами досить, щоб дерматолог міг запідозрити мікроспорію. При дерматоскопії і мікроскопії зіскрібка виявляється міцелій і характерні для мікозів зміни волосся і шкіри. Люмінесцентне дослідження дозволяє швидко оглянути як хворого мікроспорією, так і контактних осіб. Міцелій грибка світиться зеленим світіння.
Профілактика мікроспорії полягає в регулярному огляді дітей у дитячих закладах для виявлення хворих, в обмеженні контактів з бродячими тваринами і в дотриманні правил особистої гігієни.
___Необхідно своєчасно виявляти хворих та ізолювати. Речі хворих та постільні принади підлягають дезінфекції. Обов’язково обстежуються родичі та контактні особи.
___Хворі домашні тварини підлягають негайному лікуванню.
___Шановні мешканці! Будьте обізнані та бережіть своє здоров’я!

 

 

НАВІГАЦІЯ