Мобільна загроза

      Безглуздо заперечувати те, що мобільні телефони випромінюють електромагнітні хвилі. Інакше не було б і зв’язку. Питання в іншому – які ці хвилі? Тож перше, що турбує кожного, – як організм людини реагує на таке випромінювання
___Упродовж останніх десяти років кількість мобільних телефонів в українців невпинно зростала.  Разом із кількістю телефонів зростає і мережа, яка включає в себе багато базових станцій. Але ж перші та другі дива техніки і є джерелами електромагнітного випромінювання.

     У межах норми
___У світі існує спеціальний параметр, що визначає безпеку стільникових телефонів. Це SAR (Specific Absorption Rates) – питомий коефіцієнт поглинання, який вимірюється у ватах на кілограм. Ця величина визначає енергію електромагнітного поля. У Європі допустиме значення випромінювання становить 2 Вт/кг. У США більш суворі обмеження: федеральна комісія зі зв’язку сертифікує лише ті стільникові апарати, SAR яких не перевищує 1,6 Вт/кг.
___В Україні, у принципі, встановлені чи не найжорсткіші у світі норми рівня електромагнітного випромінювання, – це 2,5 мікровата на квадратний сантиметр. Такі гігієнічні норми розробили фахівці Інституту гігієни та медичної екології АМНУ. Проте усі мобільні телефони завозять до нас із-за кордону. В інструкціях до них вказують саме рівень SAR. Попри те, що у нас інший принцип нормування (той самий мВт/ кв. см), купуючи мобільний телефон, слід звертати увагу на рівень SAR.
___Телефон випромінює більше, ніж базова станція, тому що базова станція знаходиться далеко, а телефон безпосередньо біля голови.  Дія радіочастот знижується від відстані до телефону. Тому людина яка користується мобільним телефоном на відстані 30-40  см від тіла, при відправці або читанні текстових повідомлень, користуванні Інтернетом або гучномовцем, менш уразлива до дії радіочастотних полів, ніж людина тримає телефон впритул голові.
___Проводяться дослідження для найбільш повної оцінки потенційно віддалених  наслідків користування мобільними телефонами.
До 2016 року ВООЗ проведе офіційну оцінку ризику всіх вивчених наслідків дії радіочастотних полів для здоров'я.
___Заходи безпеки
___«Чи впливають мобільні телефони на появу онкологічних хвороб ?» - достеменно ще не встановлено.  За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), постійний вплив електромагнітного поля створеного мобільним телефоном, класифікуються Міжнародним агентством по вивченню рака як можливий канцероген для людини. Однак заради безпеки носити мобільний телефон у кишенях не рекомендують. Його не слід класти на тумбочку біля ліжка, тому що весь час відбувається з’єднання з базовою станцією, і навіть коли ви не розмовляєте по телефону, він все одно випромінює електромагнітні хвилі. Не рекомендують носити телефон у нагрудній кишені, тому що остання, як правило, пришита з лівого боку, тобто біля серця».
___Також треба пам’ятати, що мобільні телефони перетворюються на небезпечну зброю під час грози.
___Ще одна «мобільна» загроза: телефон – справжній магніт для шкідливих мікробів та бактерій, які можуть спричинити, зокрема, хвороби шкіри.
___Насправді, варто знати лише одне правило розумного користувача – «без фанатизму», адже від використання мобільного телефону сьогодні навіть за порадою найавторитетнішого лікаря не можуть одразу відмовитися 6,9 мільярда людей!

 

НАВІГАЦІЯ