Про результати лабораторного моніторингу в навчальних закладах Чернівецької області за I квартал 2016 року

___З метою оцінки безпечності для здоров’я дітей умов виховання  у навчальних закладах області  проводиться  моніторинг базових показників стану навколишнього середовища.
___Моніторингу підлягає широкий спектр показників, зокрема, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження  води джерел водопостачання, питної кип'яченої води, води із кулерів, санітарно-гігієнічні змиви з посуду, інвентарю, змиви з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз, змиви на яйця гельмінтів, кишкові найпростіші,  вміст у повітрі вуглекислого газу, формальдегіду, парів ртуті, пилу мікроклімат приміщень, рівень природного та штучного освітлення, дозиметрія, радонометрія, напруженість електромагнітного та електростатичного полів, шум, вібрація  тощо.
___Впродовж I кварталу 2016 року в цілому по області моніторинговими відвідуваннями були охоплені 88 загальноосвітніх  навчальних закладів, 30 дошкільних навчальних закладів та 1школа-інтернат.
___За  результатами лабораторних досліджень, проведених Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепіслужби України» встановлено невідповідність води джерел водопостачання за бактеріологічними показниками в навчальних закладах Кельменецького, Сторожинецького та Хотинського районів. Зразки води питної кип’яченої не відповідали нормативам у навчальних закладах Сторожинецького та Сокирянського районів.
___Із 2 120 відібраних санітарно-гігієнічних змивів з посуду та кухонного інвентарю в 48 випадках (2,3%) встановлено їх бактеріальне забруднення. Такі  результати реєструвались у навчальних закладах більшості районів області, за   виключенням   Глибоцького,   Путильського,    Хотинського   та м. Чернівці. 
___За результатами лабораторних досліджень, в одному із навчальних закладів Путильського району, виявлено збудник кишкового ієрсиніозу у сирих овочах. 
Ступінь забруднення об’єктів внутрішнього середовища навчальних закладів збудниками паразитарних захворювань в цілому по області склав 0,3%. Позитивні результати реєструвались у начальних закладах Заставнівського, Сокирянського та Хотинського районів.
___При  проведенні 5 518 замірів освітленості у 28 (0,5%) випадках встановлено невідповідність існуючим нормативам, відхилення зафіксовані у навчальних закладах Путильського, Сторожинецького, Хотинського районів та м. Чернівці.
В окремих навчальних закладах Сторожинецького та Хотинського районів параметри мікроклімату не відповідали санітарно-гігієнічним вимогам.
___Із 37 замірів радону, здійснених в ході моніторингових відвідувань, відхилення встановлено в 1 випадку. 
___За іншими показниками результати досліджень були в межах норми.
На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлялись рекомендації щодо покращення умов їхнього навчання та перебування в установах,  також окремими листами поінформовано відділи (управління) освіти при районних державних адміністраціях та Департамент освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації.
___Таким чином,  проведені моніторингові обстеження  дали змогу не лише виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей, але й своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь серед них. Так, при реєстрації відхилень від санітарних норм у зразках води питної, проводилось знезараження самого джерела водопостачання з контрольним відбором проб; при виявленні бактеріально забруднених об’єктів внутрішнього середовища здійснювались дезінфекційні заходи з наступним відбором змивів; організовано повторні заміри радону.
На сьогодні, в рамках реалізації Плану базових показників стану навколишнього середовища та здоров'я дітей  у навчальних закладах Чернівецької області  на ІІ квартал 2016 року, проведення  лабораторного контролю продовжується.

 

 

НАВІГАЦІЯ