Про виконання Плану моніторингу базових показників стану навколишнього середовища та здоров'я дітей у навчальних закладах Чернівецької області за жовтень-листопад 2016 року

 

Планом моніторингу базових показників стану навколишнього середовища та здоров'я дітей у навчальних закладах Чернівецької області  на 4 квартал 2016 року  передбачено проведення лабораторних досліджень у 167 дитячих навчальних закладах.  Впродовж жовтня-листопада 2016 року в цілому по області моніторинговими відвідуваннями було охоплено 101 загальноосвітній  навчальний заклад.  Моніторингу підлягав широкий спектр показників, зокрема, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження  води джерел водопостачання, питної кип'яченої води, води із кулерів, санітарно-гігієнічні змиви з посуду, інвентарю, змиви з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз, змиви на яйця гельмінтів, кишкові найпростіші,  вміст у повітрі вуглекислого газу, формальдегіду, парів ртуті, пилу мікроклімат приміщень, рівень природного та штучного освітлення, дозиметрія, радонометрія, напруженість електромагнітного та електростатичного полів, шум, вібрація  тощо.

За  результатами лабораторних досліджень, проведених Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України»,  встановлено невідповідність води джерел водопостачання за бактеріологічними показниками в навчальних закладах Глибоцького, Кельменецького,  Новоселицького, Сторожинецького та Хотинського районів.  Зразки води питної кип’яченої не відповідали нормативам у навчальних закладах  Новоселицького, Сторожинецького,  Сокирянського районів та м. Чернівці.

Із 2235 відібраних санітарно-гігієнічних змивів з посуду та кухонного інвентарю у 81 випадку (3.6%) встановлено їх бактеріальне забруднення. Такі  результати реєструвались у навчальних закладах більшості районів області, за   виключенням  Герцаївського та Глибоцького. 

Ступінь забруднення об’єктів внутрішнього середовища навчальних закладів збудниками паразитарних захворювань в цілому по області склав 0,1%. Позитивні результати реєструвались у начальних закладах Заставнівського та Сокирянського районів.

При  проведенні 6610 замірів освітленості у 140 (2,1%) випадках встановлено невідповідність існуючим нормативам, відхилення зафіксовані у навчальних закладах  Сторожинецького та Сокирянського районів.

У 3-х навчальних закладах Хотинського району параметри мікроклімату не відповідали санітарно-гігієнічним вимогам.

В ході моніторингових відвідувань  проведено 6905 дозиметричних замірів та 58 замірів радону,  відхилень від встановлених нормативів не встановлено. 

За іншими показниками результати досліджень також були в межах норми.
На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлялись рекомендації щодо покращення умов їхнього навчання та перебування в установах, окремими листами поінформовано відділи (управління) освіти при районних державних адміністраціях.
Робота по виконанню плану продовжується.

 

 

НАВІГАЦІЯ