На виконання Плану моніторингових досліджень факторів навколишнього середовища на території Чернівецької області на 2017 рік  Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»  впродовж  4-х місяців 2017 року в цілому  моніторинговими відвідуваннями були охоплені 64 загальноосвітні  навчальні заклади та 19 дошкільних навчальних закладів.

За  результатами лабораторних досліджень здійснювався аналіз ризиків впливу навколишнього середовища на стан здоров’я дітей. Так, із 83 досліджених проб води джерел водопостачання 11 не відповідали встановленим нормативам за бактеріологічними показниками та 3 за санітарно-хімічними показниками. Відхилення встановлені у навчальних закладах Сторожинецького, Глибоцького, Новоселицького, Кіцманського та Вижницького районів. Також досліджено 57 проб води кип’яченої за бактеріологічними показниками,  з яких 5 не відповідали нормативам у навчальних закладах  Новоселицького, Сторожинецького  та Вижницького районів.

Із 1710  відібраних санітарно-гігієнічних змивів з посуду та кухонного інвентарю у 39 випадках встановлено їх бактеріальне забруднення у навчальних закладах Вижницького, Кельменецького,  Кіцманського,  Новоселицького,  Сторожинецького та Сокирянського районів.

При  проведенні 3478 замірів освітленості у 25 випадках встановлено невідповідність існуючим нормативам, відхилення зафіксовані у навчальних закладах Сокирянського та  Сторожинецького районів.

При дослідженні параметрів мікроклімату у навчальних закладах відхилень від встановлених нормативів не встановлено.

Під час моніторингових відвідувань проведено 4110 дозиметричних замірів;  потужність поглиненої у повітрі дози  гамма випромінювання не перевищує допустимих рівнів, встановлених нормами радіаційної безпеки України.  Із 2-х замірів радону, здійснених в ході моніторингових відвідувань, перевищення допустимих рівнів еквівалентної рівноважної об’ємної активності радону також  не встановлено. 

За іншими показниками результати досліджень були в межах норми.

Проведені моніторингові обстеження  дали змогу не лише виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей, але й своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь серед них. Так, при реєстрації відхилень від санітарних норм у зразках води питної, проводилось знезараження самого джерела водопостачання з контрольним відбором проб; при виявленні бактеріально  забруднених об’єктів внутрішнього середовища здійснювались дезінфекційні заходи з наступним відбором змивів.

На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлені рекомендації щодо покращення умов їхнього навчання та перебування в установах,  також окремими листами поінформовано відділи (управління) освіти при районних державних адміністраціях

 

 

 

НАВІГАЦІЯ