У Чернівецькій області проведено командно-штабні
навчання територіальної підсистеми єдиної державної
системи цивільного захисту.

___26 травня в ході командно-штабних навчань відпрацьовувалися дії органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області у разі погіршення погодних умов з підйомом рівня води у річці Прут.
___Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області прийнято участь у проведенні зазначених навчань. Відпрацьовувалась наступна легенда:
___1. Для оцінки ситуації було створено штаб для моніторингу санітарної та епідемічної ситуації та прийняття управлінських рішень, а також:
___2.Спільно з Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» створено оперативні мобільні бригади для організації та здійснення контролю за проведенням протиепідемічних заходів на підтоплених територіях і в місцях розміщення евакуйованого з них населення, відбору та аналізу проб питної води, харчових продуктів, проведення дезінфекційних заходів.
___3. Встановлено контроль за створенням умов для дотримання правил особистої гігієни в місцях розміщення евакуйованого населення.
___4. Посилено нагляд за об’єктами підвищеного епідемічного ризику в місцях підтоплення та розміщення евакуйованого з них населення (водопроводи централізованого господарсько-питного та джерела децентралізованого водопостачання населення, дитячі заклади, місця відпочинку та оздоровлення населення, підприємства харчової промисловості тощо).
___5. Запроваджено щоденний моніторинг інфекційної захворюваності населення, розроблено адекватні до ситуації санітарно-протиепідемічні заходи.
___6. Органам місцевих державних адміністрацій, керівникам підприємств, установ, організацій надавалась консультативна експертна допомога та пропозиції щодо:
- безперебійного тепло- та енергопостачання, водопостачання та водовідведення, створення безпечних і здорових умов проживання, праці та відпочинку, виховання та навчання;
- припинення експлуатації водопроводів, каналізаційних систем, лікувально-профілактичних закладів, навчальних закладів, об’єктів харчової промисловості тощо;
- ліквідації стихійної торгівлі харчовими продуктами та продовольчою сировиною.
___7. На офіційному WEB-сайті Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області розміщено інформацію з питань профілактики гострих кишкових інфекційних хвороб, харчових отруєнь, необхідності дотримання правил особистої гігієни в надзвичайних умовах перебування. Аналогічна інформація направлена в газети, інтернет-видання та в облдержтелерадіокомітет.
___8. Спільно з Департаментом охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації визначено госпітальну базу, де будуть розміщені інфекційні хворі, в разі можливого підняття рівня захворювання людей.
___9. Організовано проведення подвірних обходів з метою активного виявлення інфекційних хворих у населених пунктах, що постраждали в результаті повені.
___10. Забезпечено контроль за об’єктами підвищеного епідризику в місцях розміщення евакуйованого населення.
___11. Спільно з Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» забезпечено хімічний, бактеріологічний, вірусологічний та паразитологічний контроль за:
- якістю питної води з джерел централізованого водопостачання, в тому числі водопроводів;
- якістю питної води джерел децентралізованого водопостачання, в тому числі громадських криниць;
- об’єктів каналізування.
___12. Спільно з  Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проведено дезінфекцію джерел водопостачання, об’єктів каналізування.
___Під час іншої ввідної була змодельована пожежа в пасажирському вагоні на залізничній станції «Чернівці». В ході даної ввідної відпрацьовувалися дії органів управління та сил цивільного захисту Чернівецької міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту  Чернівецької області. Пожежа  поширилась  на залізничні цистерни з паливо – мастильними  матеріалами,  відбулась розгерметизація внаслідок пожежі залізничної цистерни  та  відбувся вилив небезпечної хімічної речовини  (метанол). Відразу після повідомлення про пожежу на місце події були направлені спеціалісти Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України. спеціалістами санітарно-гігієнічної лабораторії відділу дослідження фізичних та хімічних факторів Державної установи  Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України було здійснено відбір проб атмосферного повітря та повітря закритих  приміщень, води та ґрунту на вміст метанолу з врахуванням зони  забруднення.
___Відбір проб повітря здійснювався, використовуючи засоби індивідуального захисту (костюми протихімічного захисту Л-1  та протигази з фільтрувальними коробками марки А) через поглинач з пористою пластинкою з використанням пробовідбірника  аспіраційного              «Тайфун Р-20-2».
___Загалом проведено відбір проб з 2-х індивідуальних криниць, річки «Клокучка»,  6 проб атмосферного повітря, 6  проб повітря закритих приміщень вантажного двору ( 3 проби – підвальні приміщення, 3 – 1-ий поверх), 4 проби ґрунту навколо цистерни, де відбувся витік метанолу.
___При проведенні лабораторних досліджень на вміст метанолу води питної і річкової, атмосферного повітря та повітря закритих приміщень відхилень від нормативних значень не встановлено. При отриманні результатів лабораторних досліджень ґрунту  встановлений високий вміст метанолу в верхніх  його шарах, що досліджувався.  Після проведених рекомендованих УДСНС у Чернівецькій області  заходів  було здійснено  повторний  відбір    5-ти  проб ґрунту, за результатами досліджень  яких вміст метанолу  менше  нижньої  границі чутливості методу.

 

НАВІГАЦІЯ