Що потрібно знати про нітрати

На полицях супермаркетів, на ринках вабить око городина, вирощена у закритому ґрунті (парниках і теплицях) з використанням різних добрив і стимуляторів росту. Відчувши нестачу вітамінів, ми поспішаємо купувати ранні овочі. Проте слід пам’ятати, що овочі та фрукти, особливо ранні, тепличні містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Особливо, якщо під час їх вирощування, господарі зловживають мінеральними добривами, насамперед азотними. Тому потрібно бути обережними, щоб не перестаратися з дозою.
Нітрати шкідливі тим, що під впливом мікрофлори кишечника перетворюються на нітрити, які позбавляють гемоглобін крові здатності переносити кисень, перешкоджають «диханню» клітин, що, врешті-решт, призводить до їх загибелі. Навіть після разового вживання овочів із високим вмістом нітратів може виникнути гостре отруєння, за тривалого – хронічна нітратна інтоксикація, яка інколи призводить до смерті людини. Ранні овочі у великих кількостях також не варто вживати людям похилого віку, які страждають анемією, захворюваннями дихальної і серцево-судинної систем. Особливо небезпечні нітрати для майбутніх мам, оскільки саме вони можуть бути причиною зриву вагітності і появи вроджених вад у немовлят.  У будь-якому разі не варто  давати  ранні овочі дітям. Найбільш чутливі до надлишку нітратів в овочах новонароджені і діти дошкільного віку На відміну від дорослих, їхня система травлення ще не навчилась боротися із багатьма шкідливими речовинами. Споживання ранньої городини може також стати причиною важких інфекційних захворювань (харчові отруєння, токсикоінфекції).
Всім добре відома рекомендація медиків: овочі і фрукти треба ретельно мити. Але змити можна тільки зовнішній бруд, а не те, що містять «дари парників» всередині, зокрема нітрати.
       Ні на вигляд, ані на запах і смак визначити наявність нітратів в овочах та фруктах неможливо. Для цього потрібно провести лабораторні дослідження. Контролю підлягає вся плодоовочева продукція, для якої встановлені допустимі рівні нітратів.
Аби не принести додому з ринку нітратні овочі та фрукти,  ви повинні перш за все питати у продавця експертний висновок лабораторії  ветеринарно-санітарної  експертизи на продукцію, в якому вказано прізвище продавця перелік продукції та фактичні рівні нітратів, їх норми.
В 2018 році спеціалістами Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» відібрано та досліджено 194 проби овочів та фруктів на вміст нітратів, в поточному році було відібрано 8 проб, перевищень не було виявлено.
З метою профілактики та попередження отруєння нітратами Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

1.  Для дитини обмежуйте споживання тепличних овочів: як правило вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше ніж у відкритому ґрунті.
2.   Краще споживати сезонні овочі.
3. Для зменшення кількості нітритів в організмі людини, необхідно у достатній кількості споживати вітамін С (аскорбінову кислоту) та вітамін Е, тому що вони знижують шкідливий вплив нітратів і нітритів.

4. Овочеві салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу.

 

 

НАВІГАЦІЯ