Що таке «нітрати» та з чим їх не їсти

Хоч всім добре відома неприродність ранніх овочів та фруктів, існує чимало причин, через які люди все ж наважуються поласувати ними навесні. Багато хто в такий спосіб веде боротьбу з весняним авітамінозом. Дехто після зими просто скучив за свіжим овочевим салатом. Тож так чи інакше спокуса перемагає. Однак для того, аби ранні овочі не принесли шкоди (бо у кращому випадку вони не зашкодять, користь є суперечливою), слід дотримуватись спеціальних «рецептів» споживання.
          Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони входять до складу мінеральних добрив, багато з яких нам знайомі під назвою «селітра». Ці речовини широко використовують в сільському господарстві. Ранні овочі небезпечні тим, що вони вирощені в тепличних умовах. Відповідно для швидшого росту і дозрівання, їх підживлюють мінеральними добривами, зокрема зі вмістом нітратів. Якщо аграрії перевищують допустимі норми використання цих добрив, то все «зайве» осідає в кореневищах вирощених рослин.
Різноманіття овочів «не по сезону» вражає. На ринках і в продуктових магазинах повно свіжих соковитих і таких привабливих на вигляд «дарів весни». Мабуть, чимало людей, не зважаючи на ціну й на застороги, ласували ними вже й цьогоріч. Щоб надалі убезпечити себе й близьких, слід знати, які овочі найбільш нітратовмісні.
Зважаючи на технологію вирощування й виду овочів, вони можуть містити різну кількість нітратів. Згідно з граничнодопустимою кількість солей азотної кислоти, овочі поділяють на ті, які вміщують менше отрути і ті, які більше. Менш нітратовмісні – картопля, помідор, брюссельська капуста, ріпчаста цибуля, горох та квасоля. Чемпіонами щодо накопичування нітратів є буряк, редиска, зелена (молода) цибуля, кріп, листкова капуста та кабачок.
         Наявність та рівень вмісту нітратів в овочах і фруктах можна визначити тільки за допомогою спеціального приладу нітратоміра.
Ні на вигляд, ані на запах і смак визначити наявність нітратів в овочах неможливо. Думка про те, що неприваблива зовні городина, яку продає бабка із села, більш безпечна – хибна. Увагу треба звертати на наявність документів, які підтверджують якість і безпечність продуктів, а саме на сертифікат якості чи висновок ветеринарної лабораторії. Чим, власне, не відзначаються стихійні ринки.
Внаслідок перевищення вмісту нітратів в з’їдених овочах чи фруктах може наступити отруєння. За характером перебігу воно буває гострим і хронічним.
Гостре отруєння може наступити раптово, незадовго після того, як людина з’їла нітратовмісний продукт. Такий стан може потребувати термінової госпіталізації. Зокрема, спостерігатиметься виражене посиніння губ та шкіри, раптова загальна слабкість, сонливість, невмотивована втома, порушення координації рухів, задишка, зниження артеріального тиску, слабкий нитковидний пульс.
Щодо хронічного отруєння нітратами, то воно наступає поступово. При цьому до певного часу жодних симптомів не спостерігається.
При тривалому потраплянні до організму нітратів в малих дозах розвивається хронічна нітратна інтоксикація. Деякий час людина не відчуватиме гострих змін. Єдиною ранньою ознакою є підвищення рівня метгемоглобіну в крові. Опісля довготривале споживання нітратовмісних продуктів може обернутися різноманітними хронічними захворюваннями – гастритом, дуоденітом, дистрофічними змінами в серцевому м’язі, порушеннями роботи нервової та м’язової систем, алергією.
Як «вигнати» нітрати з продуктів
За умов наявності в продукті нітратів, 70-80% їхнього вмісту потрапляє в організм людини. При цьому речовини дуже швидко засвоюються травною системою і потраплять в кров. Щоб забезпечити собі й близьким людям, безпечне і корисне харчування, дослухайтесь нехитрих порад.

    • Перед вживанням добре промийте овочі чи фрукти. Найкраще взагалі замочувати їх у воду. Овочі, попередньо розрізавши наполовину, замочуйте на одну годину, а зелень на дві. Вода допомагає «вигнати» нітрати і зменшити їх вміст на 20-30%.
    • Якщо плануєте споживати овочі в свіжому вигляді потрібно очищати їх від шкірки та обрізувати кінці з обох боків. Саме там концентрується найбільше отрути. В капусті відривайте верхній шар листя, в молодої цибулі повністю відрізуйте кореневище, від редьки та буряка теж слід відрізати якомога більшу частину хвостика, а огірок та кабачок позбавляйте обох країв. Цей принцип не стосується тільки моркви, оскільки в цьому овочі місцем концентрації нітратів є ядро. Тому не варто максимально знімати шкіру з моркви. Вона є значно корисніша, ніж середина овоча.
    • Намагайтеся відварювати овочі. Термічна обробка вимиває до 60-70% нітратів.

     

 

НАВІГАЦІЯ