ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

Обережно нітрати та нітрити!

___Нітрати і нітрити попадають в організм людини з їжею і водою і приводять до порушення дихання клітин.
___Основні симптоми: синюшність обличчя, губ, видимих слизистих оболонок, головна біль, підвищене стомлення, пониження працездатності, задишка, серцебиття, втрата свідомості і смерть при вираженому отруєнні.
___Особливо небезпечно хронічне попадання нітратів в організм новонароджених і дітей молодшого віку, так як тривале кисневе голодування може викликати порушення росту і формування організму, затримання фізичного і психічного розвитку, порушення функції серцево-судинної системи, сприянню виникненню рака, уроджених пороків розвитку, яке не сприятливо діє на плід. Нітрити більш токсичні, ніж нітрати.
___Джерелами попадання нітратів в організм людини є:
- овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп та інші);
- м’ясні та рибні продукти (особливо у сирокопчених ковбасах);
- сири (застосовують у виробництві);
- вода (особливо при забезпеченні населення водою із відкритих водойм, річок).
___Понизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарною обробкою: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів.
___Інтенсивне відновлення нітратів у нітрити виникає при зберіганні продуктів при кімнатній температурі: у брудних і сирих приміщеннях; при підвищеній вологості.
___Здрібнення і перетирання овочів створює добрі умови для розмноження мікроорганізмів, які відновлюють нітрати і нітрити.

 

 

НАВІГАЦІЯ