На полицях супермаркетів, на ринках вабить око городина, вирощена в закритому грунті (парниках і теплицях) з використанням різних добрив і стимуляторів росту. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс, вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах. До того ж, ранні, особливо тепличні, овочі містять набагато більше цих речовин, ніж пізні.

Особливо, якщо під час їх вирощування, господарі зловживають мінеральними добривами, насамперед азотними. Тому потрібно бути обережними, щоб не перестаратися з дозою.

Нітрати шкідливі тим, що під впливом мікрофлори кишечника перетворюються на нітрити, які позбавляють гемоглобін крові здатності переносити кисень, перешкоджають «диханню» клітин, що, врешті-решт, призводить до їх загибелі. Навіть після разового вживання овочів із високим вмістом нітратів може виникнути гостре отруєння, за тривалого – хронічна нітратна інтоксикація, яка інколи призводить до смерті людини.

Ранні овочі у великих кількостях також не варто вживати людям похилого віку, які страждають анемією, захворюваннями дихальної і серцево-судинної систем. Особливо небезпечні нітрати для майбутніх мам, оскільки саме вони можуть бути причиною зриву вагітності і появи вроджених вад у немовлят.  У будь-якому разі не варто  давати  ранні овочі дітям. Найбільш чутливі до надлишку нітратів в овочах новонароджені і діти дошкільного віку На відміну від дорослих, їхня система травлення ще не навчилась боротися із багатьма шкідливими речовинами. Споживання ранньої городини може також стати причиною важких інфекційних захворювань (харчові отруєння, токсикоінфекції).

Всім добре відома рекомендація медиків: овочі і фрукти треба ретельно мити. Але змити можна тільки зовнішній бруд, а не те, що містять «дари парників» всередині, зокрема нітрати.
      

За зовнішніми ознаками розпізнати шкідливі овочі і фрукти неможливо. Для цього потрібно провести лабораторні дослідження. Контролю підлягає вся плодоовочева продукція, для якої встановлені допустимі рівні нітратів.

Ні на вигляд, ані на запах і смак визначити наявність нітратів в овочах неможливо. Аби не принести додому нітратні овочі, на ринку, ви повинні перш за все питати у торгуючих експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи на продукцію, в якому вказано прізвище продавця перелік продукції та фактичні рівні нітратів, їх норми.

В 2016 році спеціалістами Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» відібрано та досліджено 213 взірців овочів та фруктів на вміст нітратів, з них 1 проба з перевишенням вмісту нітратів. В поточному році було відібрано 7 проб, перевищень не було виявлено.

З метою профілактики та попередження отруєння нітратами Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

1. Для дитини обмежуйте споживання тепличних овочів: як правило вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше ніж у відкритому ґрунті.
2. Краще споживати сезонні овочі.
3. Для зменшення кількості нітритів в організмі людини, необхідно у достатній кількості споживати вітамін С (аскорбінову кислоту) та вітамін Е, тому що вони знижують шкідливий вплив нітратів і нітритів.
4. Овочеві салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу.
5. Не використовувати для приготування їжі для дітей розморожені плоди та овочі, які до споживання довго витримувалися у розмороженому стані.
6. Не варто споживати соки, пюре, плодоовочеві консерви, що тривало зберігались без охолодження.
7. Перед споживанням не бажано довго витримувати очищені, подрібнені, протерті плоди та овочі.
8. Не використовуйте механічно пошкоджені овочі та фрукти.
9. Не споживайте питну воду із джерел, неперевірених або неконтрольованих на вміст нітратів.

 

 

НАВІГАЦІЯ