В навчальних закладах Чернівецької області проводиться оцінка стану навколишнього середовища та здоровя дітей

___Впродовж вересня-жовтня 2015 року Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області за сприяння Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації спільно Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» розроблено План моніторингу базових показників стану навколишнього середовища та здоров'я дітей  у навчальних закладах Чернівецької області  на IV квартал 2015 року, який затверджено першим заступником голови Чернівецької обласної державної адміністрації.
___Планом моніторингу впродовж періоду з жовтня по грудень охоплено 15 % навчальних закладів, які функціонують в області. Моніторингу підлягав широкий спектр показників, зокрема, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження води джерел водопостачання, питної кип’яченої води, санітарно-гігієнічні змиви з кухонного посуду, інвентарю, змиви з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз, змиви на яйця гельмінтів, кишкові найпростіші, алергенні кліщі, вміст у повітрі вуглекислого газу, оксиду вуглецю, формальдегіду, парів ртуті (кабінети хімії, фізики, медичний), пилу (виробничі майстерні, спортивні зали),  мікроклімат приміщень, рівень природного та штучного освітлення, дозиметрія, радонометрія, напруженість електромагнітного та електростатичного  полів, шум, вібрація тощо.
___Відхилення від гігієнічних нормативів виявлялись за бактеріологічними показниками – при дослідженні зразків води джерел водопостачання та кип’яченої води, а також у змивах з посуду та кухонного інвентарю, за санітарно-гігієнічними нормативами – при замірах рівнів освітленості та параметрів мікроклімату, за паразитологічними показниками – у змивах з об’єктів оточуючого середовища.
___За результатами аналізу ризиків впливу навколишнього середовища на стан здоров’я дітей керівникам навчальних закладів надано рекомендації щодо проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь.
___Аналогічна програма оцінки базових показників стану навколишнього середовища та здоров'я дітей у навчальних закладах на території Чернівецької області працює і в цьому році. Впродовж І кварталу моніторингом планується охопити ще 122 дитячих навчальних закладів.

 

НАВІГАЦІЯ