Про санітарний стан водних об’єктів
на території Чернівецької області

           
Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (надалі – Центр) здійснюється лабораторний контроль за станом об’єктів водопостачання та інших водних об’єктів відповідно до Державної системи моніторингу, яка затверджена Постановою КабМіну від 19.05.1998 № 391 «Про затвердження Положення про Державну систему моніторингу довкілля».

          З метою гігієнічної оцінки безпечності та якості питної води Центром за 8 місяців 2016 року досліджено 543 проби на мікробіологічні та 576 проб на фізико-хімічні показники з контрольних точок централізованих водопроводів області. Відхилення від встановлених нормативів виявлено в 9 пробах по мікробіологічних показниках (м.Сокиряни, м.Новоселиця, м.Вижниця, смт.Кельменці, смт.Берегомет). По всіх випадах поводились дезінфекційні заходи з повторним відбором проб. Відхилень не виявлено.

          Впродовж 8 місяців поточного року досліджено 3766 проб води громадських криниць на фізико-хімічні та 3768 проб на мікробіологічні показники. Відхилення від встановлених нормативів по фізико-хімічних показниках спостерігались в 51 пробі та по мікробіологічних показниках - в 316 пробах у Вижницькому, Глибоцькому, Герцаївському, Заставнівському, Кіцманському, Кельменецькому, Новоселицькому, Путильському, Сокирянському, Сторожинецькому районах та м.Чернівці. При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам громадських криниць та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

          Одночасно проводився вірусологічний контроль за питною водою – проведено 155 досліджень води з централізованих водопроводів та 608 досліджень води з громадських криниць, радіологічний контроль – проведено 353 дослідження питної води та 195 досліджень питної води на вміст пестицидів та солі важких металів. Позитивних результатів та перевищень гранично допустимих концентрацій не встановлено.

За 8 місяців 2016 року було досліджено 479 проб води водоймищ на фізико-хімічні показники, з них 11 проб (2,3%) не відповідали нормативам. На мікробіологічні показники досліджено 371 пробу, з них 37 проб (10%) не відповідала нормативам. Досліджено 107 проб води водоймищ на солі важких металів та 102 проби за вміст пестицидів, перевищень гранично допустимих концентрацій не виявлено. 

          Крім цього, за звітній період проведено 143 дослідження води водоймищ на вірусологічні показники та 316 досліджень на паразитологічні показники.

         

 

 

 

 

НАВІГАЦІЯ